APPLE
FORTSATT KINATAPP, IPHONEFÖRSÄLJNINGEN -19% I MARS - BN (Direkt)

2024-04-23 10:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska teknikkonglomeratet Apples försäljning av smarttelefonen Iphone i Kina sjönk med 19 procent under mars, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till data från analysfirman Counterpoint Research.

Apple har nu tappat till tredjeplatsen i marknaden, som är i princip delad med den kinesiska rivalen Huawei, medan två andra lokala märken i form av Vivo och Honor har klättrat förbi i täten.

Försäljningsutvecklingen för Iphone i Kina är den svagaste sedan pandemin, skriver Bloomberg News. Apples lokala problem antas bland annat ha att göra med en teknikblockad utfärdad av Peking, där statligt ägda bolag förbjudits köpa utländsk teknik.

Dessutom har konsumenter omfamnat Huaweis senaste modell, som kommit att utmana inom det premiumsegment där Apple tidigare dominerat. Huaweis försäljning är upp med nästan 70 procent.

Counterpoints data ger den första fullständiga bilden av första kvartalets försäljning. I mars publicerade analysfirman bedömningen att Iphoneförsäljningen sjunkit med 24 procent under årets sex första veckor. Apples marknadsandel har sjunkit från marknadsledande 19,7 procent till 15,7 procent.

Apples aktie är ned med 14 procent hittills i år och bolaget är inte längre världens största sett till marknadsvärde då Microsoft nu har sprungit förbi.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -