HEMNET
FORTSATT POSITIVA SIGNALER UNDER FÖRSTA KVARTALET – VD (Direkt)

2024-04-23 10:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De positiva signaler kring aktiviteten på bostadsmarknaden som Hemnet noterade i slutet av förra året fortsatte under första kvartalet.

Det säger vd Cecilia Beck-Friis till Nyhetsbyrån Direkt efter delårsrapporten.

"Vi har sett mer optimism /…/ med ungefär 8 procent fler transaktioner och 11 procent fler annonser. När vi frågar i vår köparbarometer ser vi också fler som tror på ökade priser framåt. Jag skulle nog säga att marknaden inte är tillbaka fullt ut men definitivt på rätt väg", säger hon.

Var marknaden befinner sig i termer av publicerade annonser i förhållande till ett normalläge vill Hemnetchefen inte spekulera i, men konstaterar att det är vanligt att man ser en upphämtningsfas efter en period av nedgång.

"Det finns olika anledningar till att den här kurvan går ner och upp, därför är det lite svårt att besvara var vi befinner oss. Det man kan ta med sig från det här kvartalet och förra kvartalet är att det definitivt finns positiva signaler. Det handlar ganska mycket om självförtroende i bostadsmarknaden och hos hushåll och individer. Om fler positiva signaler kommer kring inflationen och räntan så kommer det fortsätta i positiv riktning. Så det är positivt även om vi ser att det inte har återstartat fullt ut", säger hon.

Under kvartalet ökade Hemnets intäkter med 33 procent till 253 miljoner kronor, vilket var strax under Infronts estimat om 256 miljoner kronor. ARPL, genomsnittlig intäkt per publicerat objekt, uppgick till 4.911 kronor under första kvartalet, mot väntade 4.950 kronor.

Ökningen drevs enligt Cecilia Beck-Friis dels av prishöjningar men i huvudsak av ökad efterfrågan på tilläggstjänster.

I samband med bokslutet presenterade Hemnet en uppdaterad ersättnings- och provisionsmodell för mäklare som sjösätts vid halvårsskiftet. Hemnet jobbar i dagsläget med att förmedla förändringarna i modellen till mäklarkontoren ute i landet.

"Vi har haft möten som över lag har gått bra. Det väcker frågor vad det här betyder men över lag skulle jag säga att det mottagits väl. Det är en förenkling jämfört med nuvarande modell och mer i linje med hur mäklarbranschen brukar fungera", säger Cecilia Beck-Friis.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Hemnet Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -