INWIDO
VOLYMINBROMSNING ÖSTEUROPA FÅTT FULLT GENOMSLAG ENL VD (Direkt)

2024-04-23 07:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Året började i linje med vad Inwido kommunicerade i samband med bokslutet i februari, skriver vd Fredrik Meuller i rapporten för det första kvartalet.

"De kraftiga volymnedgångarna inom nybyggnationsmarknaderna i Finland och Sverige som vi såg under andra halvåret ifjol har påverkat såväl försäljningen som orderingången under inledningen av 2024", skriver han.

De lägre volymerna har delvis kompenserats av minskade produktionskostnader och genomförda besparingar av fasta kostnader i affärsenheterna.

"Samtidigt som kostnaderna behöver minska när volymerna går ner, är det viktigt att behålla kompetensen och kraften i verksamheterna för att kunna vara aktiva när fönstersäsongen nu står för dörren", skriver han.

Inom Affärsområde Östeuropa, som under de senaste kvartalen uppvisat hög lönsamhet, fick det senaste halvårets kraftiga volyminbromsning fullt genomslag.

"Med ett försäljningstapp på 43 procent i kvartalet sjönk den operationella ebita-marginalen till -4,8 procent (6,8). Nybyggnationstakten i Finland har nu sjunkit till nivåer som inte setts sedan 1940-talet vilket är den främsta förklaringen till volymnedgången", skriver Inwidochefen.

Inom affärsområdet e-Commerce, som är den mest konsumentnära verksamheten, noterades en positiv utveckling under första kvartalet.

"Försäljningen ökade med 8 procent jämfört med motsvarande period 2023. Volymökningen bidrog också till ökad bruttomarginal som i sin tur resulterade i att den operationella ebita-marginalen ökade till 4,2 procent (1,5)", skriver Fredrik Meuller.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Inwido - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -