BOJ
OFÖRÄNDRAT 26/4, SVAG YEN KAN SNABBA PÅ HÖJNING - PROGNOS (Direkt)

2024-04-24 05:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bank of Japan väntas hålla räntan oförändrad vid policymötet på fredag, och fokus ligger på eventuella indikationer om när nästa räntehöjning kan komma.

I Bloomberg News prognosenkät spår 52 av 53 bedömare att BOJ håller styrräntan oförändrad på 0-0,10 procent, efter att i mars ha höjt räntan för första gången på 17 år.

Huvudscenariot bland bedömarna är att nästa räntehöjning kommer i oktober, medan ett "riskscenario" pekar mot en höjning i juli.

Att yenen har fortsatt försvagas till oroväckande nivåer mot dollarn har skapat ett ökat tryck på centralbanken att agera, och kanske skicka en tydligare signal om normalisering.

Flera policyföreträdare har varit ute och varnat för överdrivna rörelser men dollar/yen har fortsatt handlats nära 155-nivån utan att de agerat.

"Jag förnekar inte att utvecklingen har lagt grunden för Japan att vidta nödvändiga åtgärder (på valutamarknaden) även om jag inte kan säga vad detta agerande blir", sade finansminister Shunichi Suzuki till parlamentet på tisdagen enligt Reuters.

Han sade att han vid ett möte med finansministrarna från USA och Sydkorea tagit upp, och fått förståelse för, oron för att den svaga yenen trycker upp importkostnaderna.

"Risken finns att de frontladdar policyn med en räntehöjning i juni eller juli. Yenen väntas fortsätta att falla gradvis" då regeringen ser intervention som otillräckligt för att vända trenden i spåren av starka USA-data och oro för eskalerande konflikt i Mellanöstern sade Ryutaro Kono på BNP Paribas.

BOJ kan använda de nya prognoserna för att antyda timingen för kommande räntehöjningar, eller ändra språkbruket om riskbilden. Enligt källor kan prognosen för kärninflationen (exklusive färska livsmedel) höjas från 2,4 procent för innevarande budgetår, och ligga på cirka 2 procent för det nya budgetåret 2026, bland annat då löneökningarna stigit. Vid förra prognosen i januari såg de prisriskerna som i stort sett balanserade.

Marknaden är fortsatt vaksam för interventioner, samtidigt som BOJ-chefen Kazuo Ueda velat gå försiktigt fram i normaliseringen för att inte äventyra återhämtningen och en uthållig inflation på målet.

Shigeto Nagai, tidigare chef för BOJ:s internationella avdelning, är tveksam till om BOJ kommer agera på den svaga yenen i sig då gapet mot Fed är för stort.

"Med en gräns för hur högt räntan kan gå i Japan så skulle snabba höjningar bara göra det tydligt att det inte finns så mycket utrymme att agera på. Det mest effektiva är att fortsätta visa beredskap för att höja räntan för (att stötta) valutan", sade han.

Nikkei Asia rapporterar att BOJ kommer att diskutera yenförsvagningens inverkan vid detta möte, men att ytterligare räntehöjningar inte är troligt då de mer fokuserar på den underliggande inflationen.

BOJ vill se mer data om hur småföretagen höjer lönerna och överför kostnader till kunderna, och därmed få en bekräftelse på en löne-prisspiral. Många inom BOJ anser att den svaga yenen just nu inte adderar så mycket till inflationen, och att uppgången i långräntorna hjälper till att begränsa yenrörelsen.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -