FLODÉN
BRA INFLATIONSUTFALL I MARS, MEN SER OCKSÅ RISKER - DI (Direkt)

2024-04-24 06:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationsutfallet för mars var väldigt bra, men det finns andra risker som slagit in.

Det säger vice riksbankschef Martin Flodén i en intervju med Dagens Industri. Han är avgående ledamot och deltar vid sitt sista penningpolitiska möte den 7 maj.

Han konstaterar att vi nu är nära målnivån 2 procent, och även rensat för energi sjönk inflationen.

"Också när man bryter ned siffrorna på olika sätt – varor, tjänster, livsmedel, olika tidshorisonter – så såg marsstatistiken väldigt bra ut. Det var lägre utfall än vi och andra hade i prognoserna. Det här stärker oss i vår tro på att vi är på väg tillbaka till där vi vill vara och att vi ska få låg och stabil inflation igen", säger han.

På frågan om det nu finns några skäl att inte sänka räntan i maj konstaterar han att Riksbanken i mars sade att de troligen kan sänka räntan i maj eller i juni, givet ett antal förutsättningar.

De lyfte fram att de behövde se en fortsatt positiv inflationsutveckling och utfallet som har kommit sedan dess har ju varit helt i linje med det, till och med lite bättre.

"Vi lyfte också ett antal risker som skulle kunna sätta käppar i hjulet för en räntesänkning i närtid. Exempelvis geopolitiska risker, starkare efterfrågan än vad vi har sett framför oss och kronutvecklingen. Mycket av det här har ju tyvärr också slagit in så utvecklingen har varit lite tudelad de senaste veckorna", säger han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -