Franklin Natural Resources A(acc)USD
Franklin Natural Resources ökade 10,03 procent i mars - återhämtning för aktier inom energiomställning (Finwire)

2024-04-24 13:00

Fonden Franklin Natural Resources A Acc $ steg 10,03 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 10,54 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,70 procent och är därmed sämre än index som har ökat 11,18 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Fred Fromm, Steve Land och Matthew Adams.

Inledningsvis skriver förvaltarna att mars blev den starkaste månaden i år, även om den totala avkastningen var något lägre jämfört med index. Anledningen var att positiva allokeringsbeslut motverkades av ett negativt aktieurval.

"Vi såg fortsatt svaghet inom några av samma områden som pressade fondens relativa avkastning under det första kvartalet som helhet, däribland diversifierade metaller och gruvor, E&P, industrigaser, elektriska komponenter och utrustning, stål samt specialkemikalier", skriver förvaltarna.

Bland enskilda aktier kom positiva bidrag från undervikterna i Chevron och Enbridge, men även Lundin Mining, som inte ingår i jämförelseindex, bidrog positivt. Övervikten i New Fortress Energy, tillsammans med BHP Group och Vale bidrog samtidigt negativt.

"Inom den integrerade olje- och gasindustrin gynnade Chevrons svaga reaktion på de kraftigt stigande oljepriserna eftersom vi förblev kraftigt underviktade jämfört med index. Denna fördel förminskades dock något av en position i Shell vars utveckling följde index", skriver förvaltarna.

Vidare bidrog flera av fondens innehav inom energiomställning positivt. Däribland bolag verksamma inom gröna elnät och miljöteknik som börjat återhämta sig från ett tufft kvartal med minskad efterfrågan och överutbud på marknaden.

"Volatilitet från månad till månad är inget nytt för för den här typen av aktier, som också har drabbats av höga räntor. En stor avvikelse på uppsidan var litiumåtervinningsföretaget Li-Cycle Holdings, vars aktiekurs nästan tredubblades efter att företaget meddelat en strategisk investering på 75 miljoner dollar från Glencore, som också är ett fondinnehav."

Förvaltarna tillägger att även om litiumpriserna ligger nära sina lägstanivåer sedan slutet av 2021, så har utsikterna för efterfrågan på lång sikt gjort att de börjat vända upp igen.

Franklin Natural Resources A Acc $, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 10,03
Index MM, förändring i procent 10,54
Fond i år, förändring i procent 7,70
Index i år, förändring i procent 11,18

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Franklin Natural Resou... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -