USA
SENATEN GODKÄNNER UKRAINASTÖD, MÖJLIGT TIKTOKFÖRBUD (Direkt)

2024-04-24 05:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Senaten i USA:s kongress godkände på tisdagen med röstsiffrorna 79-18 ett stödpaket om 95 miljarder dollar som inkluderar mer pengar till Ukraina.

Det rapporterar Reuters.

I paketet ingår 61 miljarder dollar till Ukraina, varav 10 miljarder är lån som sedan kan avskrivas av presidenten, 26 miljarder till Israel och humanitärt stöd och 8 miljarder för att möta Kinas utmaningar i Stillahavsregionen.

Det innehåller även ett potentiellt förbud för Tiktok i USA om inte ägarbolaget Bytedance avyttrar ägandet inom ett år. Bytedance har dock lovat att försöka avstyra detta förslag via domstolarna.

Paket röstades tidigare igenom i fyra delar i representanthuset och går nu till president Joe Biden för godkännande, vilket han signalerat att han ska ge.

I representanthuset fanns det ett omfattande motstånd inom Republikanerna mot ökat stöd till Ukraina, och denna del röstades igenom med siffrorna 311-112, med omfattande stöd från demokrater. Detta Ukrainapaket kan dock vara det sista innan valet i höst, där en tredjedel av platserna i senaten också är uppe till val.

Ett militärt stöd om 1 miljard dollar till Ukraina ska nu vara redo att levereras direkt.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -