BÖRSEN
USA-DATA HUMÖRSÄNKE I STRID RAPPORTSTRÖM, OMXS30 -0,7% (Direkt)

2024-04-25 17:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen summerade en av de mest intensiva dagarna för vårfloden av delårsrapporter med negativ stängning. Börshumöret sänktes av amerikanska makrodata som lade ytterligare hinder på vägen mot tilltänkta räntesänkningar.

Storbolagsindexet OMXS30 var ned med 0,7 procent vid stängning, till nivån 2.525, med aktier till ett värde av höga 29 miljarder kronor omsatta på börsen i sin helhet.

Nedgången tog fart i samband med den att BNP- och PCE-data släpptes på eftermiddagen. Visserligen steg BNP mindre än väntat under det första kvartalet, men pristrycket (kärn-PCE) var högre än väntat. Dessutom kom nyanmälda arbetslösa in starkare än konsensusprognoserna.

Statistiken påverkade hela den globala börsstämningen märkbart negativt medan räntor och dollar stack i väg uppåt när läsningen tycktes vara att utsikten för Feds räntesänkningsplaner gick från dålig till sämre. OMXS30-indexet återhämtades dock under sista dryga timmen, när nedgången från dagslägsta halverades.

Svagast för dagen gick investmentbolaget Kinnevik, när den volatila utvecklingen i aktien fortsatte. Nedgången slutade på 8,1 procent. Kinnevik är nu tillbaka på nivåer som för en vecka sedan, då bolaget redovisade substansvärdet 170 kronor och gav besked om extra utdelning om 23 kronor per aktie. Aktien stängde på 112:25 kronor.

Teleoperatören Telia tyngde också i botten med en nedgång efter delårsrapporten, som inte såg särskilt dramatisk ut med omsättning och vinst ganska nära förväntan. Ett svagare kassaflöde än väntat kan dock vara orsaken till marknadens reaktion, som var att sälja ner aktien med 4,8 procent.

Det fanns dock även vinnare. Verkstadsbolaget Alfa Laval var i par med läkemedelsbolaget Astra Zeneca dagens toppduo i OMXS30.

Alfa Lavals rapport innehöll en 11 procent högre orderingång än väntat, vilket vägde upp för omsättning och resultat några pinnhål under estimaten, och aktien steg 7,8 procent.

I Astra Zenecas böcker hittades en klart högre omsättning än väntat och på bottenlinjen också ett starkare resultat än väntat. Aktien steg 6,4 procent.

Två andra rapportbolag i storbolagsindex lyckades också hålla sig på rätt sida om nollstrecket, med delår någorlunda i linje med förväntan: Swedbank och hygienpapperstillverkaren Essity, som klättrade 1 procent vardera.

Bild: Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30

Bildkälla: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Essity B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Alfa Laval - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -