NEW WAVE
GODA FÖRHOPPNINGAR ATT PRESTERA 2 KV – VICE KONCERNCHEF (Direkt)

2024-04-25 09:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Detaljhandelsbolaget New Wave faller på börsen efter att presenterat lägre försäljning och en lägre rörelsemarginal för det första kvartalet.

"Vi har goda förhoppningar om att kunna prestera under det andra kvartalet, säger New Waves vice koncernchef Göran Härstedt till Nyhetsbyrån Direkt.

Under det första kvartalet minskade New Waves totala försäljning med 7 procent till 1.995 miljoner kronor (2.136). Bolaget förklarar delvis nedgången med den tidiga påsken som innebar två till tre färre handelsdagar under kvartalet än under motsvarande kvartal i fjol.

"Det slog framför allt mot profil, företagsförsäljningen. Sedan såg vi en svag sportfackhandel där vi såg en fortsatt minskad försäljning jämfört med fjolåret", säger Göran Härstedt.

Bolaget har dock kunnat skönja en förskjutning i sportfackhandelns inköp in mot det andra kvartalet.

"Det kan nog delvis förklaras av påsken och att man kommit i gång med inköpen lite senare än vanligt", fortsätter Göran Härstedt.

Kan man förväntas sig ett starkare andra kvartal från New Wave med anledning av detta?

"Det återstår att se, men vi har goda förhoppningar om att kunna prestera under det andra kvartalet, även om vi inte lämnar några prognoser".

Vidare sjönk rörelsemarginalen till 9,3 procent (14,7) under det första kvartalet.

"Det beror delvis på att vi har investerat mer i marknadsföring och införsäljning under kvartalet jämfört med föregående kvartal", fortsätter den vice koncernchefen.

Vidare lyfter Göran Härstedt fram en liten effekt av bolagets förvärv av Tenson på rörelseresultatet, ett förvärv som gjordes i slutet på juni förra året. Under det första kvartalet bidrog Tenson med 24 miljoner kronor, motsvarande cirka 1 procent, av den totala omsättningen.

"Deras andel kommer att växa. Vi är fortfarande i ett tidigt skede då vi har jobbat med att strukturera om Tenson gällande produktsortimenten och att bygga ett distributionsnätverk. Det kommer ge resultat, men det tar något kvartal till innan vi ser lite större siffror".

Vad har ni för mål kring Tensons försäljning, har ni någon prognos?

"Nej, inte som vi går ut med publikt".

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i början av februari i samband med publiceringen av New Waves rapport för det fjärde kvartalet lyfte New Waves vd Torsten Jansson att "det kommer vara en liknande marknad under det första halvåret som påminner om slutet av 2023. Sedan kan det nog förbättras en del under det andra halvåret. Framför allt om det kommer räntesänkningar".

Har denna bild förändrats?

"Våra utsikter har inte förändrats", säger Göran Härstedt.

Vad talar för att det blir ett starkare andra halvår 2024 för New Wave?

"Det finns positiva indikatorer i marknaden, men som man fortfarande inte sett resultatet av när det gäller köpkraft, konjunkturläge, räntor och inflationsläge. Men när det börjar ge effekt och verkligen har en positiv påverkan i realiteten återstår att se".

Ser du något i kvartalet som har förändrat er syn?

"Nej, det finns inget under kvartalet som har påverkat vår syn framåt. Inte mer än att försäljningen var något lägre och vi ser ändå att vi har klarat oss bättre än våra konkurrenter som har tappat mer".

New Waves vd och styrelseordförande Torsten Jansson var inte tillgänglig för intervju i samband med rapporten på grund av influensa.

"Han hade hoppats vara på benen i dag, men har fortfarande lite feber och ville slippa göra framträdanden. Han bör vara tillbaka i början på nästa vecka", säger Göran Härstedt.

En kvart in efter Stockholmsbörsens öppning var New Waves aktie ned omkring 13 procent.

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


New Wave B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -