OX2
KAN FÖRVÄNTA SIG ATT PROJEKT SKA BÖRJA STÄNGAS I 2 KV - VD (Direkt)

2024-04-25 10:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Under årets första kvartal genomförde vind- och solkraftsbolaget OX2 inga projektförsäljningar, vilket gjorde att kvartalsresultatet blev kraftigt negativt.

För det andra kvartalet räknar dock vd Paul Stormoen med att bolaget återigen ska kunna visa upp projektförsäljningar.

"Det har varit ett par försäljningar redan av mindre projekt. Hade vi vetat att det skulle vara negativa kvartal är det klart att vi kunnat vara mer explicita, men det är svårt att säga exakt när projekten kommer till signering. Men det är klart, man kan väl förvänta sig att projekt ska börja stängas här i andra kvartalet. Det är målsättningen. Men vi kan inte ge exakt guidning om hur stor volym som kommer", säger Paul Stormoen till Nyhetsbyrån Direkt.

Kan du beskriva den underliggande marknadsutvecklingen under första kvartalet?

"Det är i huvudsak lägre räntebanor och kapitalinhämtning till finansiella investerare. De senaste kvartalen har varit starka för kapitalinhämtning och i ett flertal processer är det finansiella investerare som är långt framme. Vi ser också att kostnadsnivåerna planat ut och i vissa fall gått ned, och att långsiktiga prognoser för elpriset kommit upp. Det gör att vi repeterar målet för 2024 (om ett högre rörelseresultat, reds anm) trots att vi inte stängde några projekt i första kvartalet", säger OX2-vd:n.

OX2 skriver i kvartalsrapporten att bolaget räknar med att en stor del av intjäningen 2024 kommer att drivas av försäljning av landbaserade vindprojekt. Det skulle innebära en förändring från 2023, som till stor del präglades av stora havsvindprojekt.

"I fjol kom en stor del av intjäningen från havsbaserat. Det vi har i gång i år är i huvudsak landbaserad vind, något också sol, och det påminner mer om den affär vi haft historiskt", säger Paul Stormoen.

Efter en längre period av kraftig expansion förutspår OX2 i sin rapport att kostnaderna för personal och projektutveckling väntas vara relativt stabila under det kommande året.

"Vi har ökat kraftigt de sista åren och byggt den organisation och portfölj vi behöver för att leverera. Det här är den nivån vi förväntar oss att ligga på, och ser inga stora behov av ytterligare portföljer eller marknader just nu för att leverera våra mål", säger Paul Stormoen.

Är det ett mer långsiktigt trendbrott?

"Vi påbörjade en kraftig expansion 2018. För att nå de långa målen behövde vi först ta kostnaderna för att bygga organisationen och portföljen. Vi säger inte att målen ska ytterligare höjas, och har nått den kostnadskostym vi behöver för att leverera på det".

Är det något ni har i bakhuvudet när ni talar om högre resultat i år, att det blir mer begränsade kostnadsökningar?

"Exakt. Nu ska intäkterna komma i kapp kostnadskostymen. I vår bransch behöver vi ta kostnaderna först och några år senare kommer intäkterna. Det är det vi ser i år, vi har haft en hög kostnadsbas men den behöver inte öka för att hantera en större volym. Vi har väldigt mycket bra projekt i sen försäljningsfas som kommer att inträffa i år", säger Paul Stormoen.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


OX2 - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -