Swedbank Robur Ny Teknik A
Swedbank Robur Ny Teknik ökade 2,35 procent i mars - Novo Nordisk, Cbrain och Bonesupport bidrog positivt (Finwire)

2024-04-25 13:33

Fonden Swedbank Robur Ny Teknik steg 2,35 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,64 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Fredrik Stenkil och Jesper Birch-Jensen.

Månadens mest positiva bidragsgivare var Novo Nordisk, Cbrain och Bonesupport, medan de mest negativa bidragsgivarna var Fortnox, Chemometec och Aixtron.

Under mars reste en av förvaltarna till Japan, Sydkorea och Taiwan i syfte att besöka bolag som är involverade i produktionen av halvledare eller elektronikkomponenter och därmed även generativ AI.

"Det rådde stor optimism kring efterfrågan på komponenter som krävs för att bygga nya servrar från Nvidia, och många leverantörer producerar så mycket det bara går samtidigt som kapaciteten i många fall är slutsåld för 2024", skriver förvaltaren och fortsätter:

"Den stora efterfrågan från västerländska kunder kommer dock med en kravställning; de vill inte köpa komponenter som tillverkas i Kina. Detta skapar en flaskhals då stor kapacitet byggts upp i just Kina, och nu tvingas bolagen som besöktes att investera i nya fabriker i till exempel Taiwan och Vietnam, men även i länder närmare västerländska marknader som Mexiko och USA."

På detta tema har fonden också investerat i flera bolag som väntas gynnas av den typen av teknikskiften. Det är bolag kopplade till utrustning för chiptillverkning, mjukvara för chipdesign, automation och simulering.

Dessutom har man under månaden sålt av hela innehavet i Adobe samt ökat och minskat i ett antal andra fondinnehav.

Swedbank Robur Ny Teknik, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,35
Fond i år, förändring i procent 7,64


Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Swedbank Robur Ny Tekn... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -