Swedbank Robur Small Cap USA A
Swedbank Robur Smallcap USA ökade 10,56 procent i mars - lyfter Clean Harbors (Finwire)

2024-04-25 12:49

Fonden Swedbank Robur Smallcap USA steg 10,56 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 18,72 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Adam Nyström.

Under månaden besökte förvaltaren bolag i Charlotte, Atlanta och Boston i USA. I månadens rapport lyfts ett av dessa bolag fram, Clean Harbors, som samlar in och hanterar farligt avfall.

"Jag har följt bolaget en längre tid men alltid tyckt det varit lite dyrt. De har ett fantastiskt ”moat” i sina förbränningsugnar – 70 procent av all oberoende kapacitet i USA. Dessutom har man cirka 30 procent marknadsandel inom deponier", skriver förvaltaren.

Det tilläggs att reglering gör det svårt att addera kapacitet inom det här området och att bolagets marknadsposition har byggts upp under lång tid.

"Som kuriosa kan nämnas att de köpte en av sina nio förbränningsugnar för 1 dollar för 30 år sedan, då det var överkapacitet i marknaden. Idag har de väldigt stark pricing power och de har höjt priserna 11 procent 2022 och 9 procent 2023."

Slutligen lyfts ett annat bolag som levererar vatten i fyra olika delstater i USA och är ett portföljbolag sedan tidigare.

"De kommer börja rena sitt vatten för PFAS kommande åren och allt avfall kommer gå till förbränningsugnar. Osäker på hur dessa volymer kommer påverka helheten men alltid en liten medvind. Aktien är dyr på 26x vinsten 2024 men de är på god väg till sitt 2027-mål på 800 miljoner dollar i FCF och då handlas den i mer beskedliga 13x FCF", skriver förvaltaren.

Swedbank Robur Smallcap USA, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 10,56
Fond i år, förändring i procent 18,72

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Swedbank Robur Small C... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -