TELIA
KASSAFLÖDESMISS OROAR - ANALYTIKER (Direkt)

2024-04-25 11:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Telias svagare kassaflöde än väntat under det första kvartalet bidrar till oro hos analytikerna och pressade aktiekursen under torsdagen.

Vid 11.30-tiden var Teliaaktien ned med drygt 8 procent till 25 kronor.

"Med en resultaträkning ungefär i linje med förväntningarna är kassaflödesmissen den viktigaste punkten i rapporten", skriver Kepler Cheuvreux i en kommentar.

"Fritt kassaflöde för det första kvartalet 2024 kom in avsevärt under konsensusförväntningarna", konstaterar Citi, som har rekommendationen neutral för Telia.

Den strukturella delen av det operationella fria kassaflödet sjönk till 0,4 miljarder kronor (0,6) i det första kvartalet, vilket var klart lägre än konsensus som enligt analytikerna låg på 1,1 miljarder kronor.

"En avsevärd del av missen kan förklaras av ett utflöde av rörelsekapital om -1,2 miljarder kronor", skriver Citi.

Telia upprepade dock sin prognos för helåret 2024 om att den strukturella delen av det operationella fria kassaflödet väntas bli 7-8 miljarder kronor, med en kassaflödesgenerering som har en övervikt mot andra halvåret.

Eftersom det svagare kassaflödet verkar vara relaterat till fasning med kassaflödesgenerering förskjuten till andra halvåret, och 2024-guidningen upprepas, förväntar sig Kepler Cheuvreux inga betydande förändringar av kassaflödesestimaten för helåret.

Kepler Cheuvreux, som har en köprekommendation för Telia med en riktkurs på 31 kronor, skulle dock använda en kursförsvagning i Telia till att köpa aktien, enligt kommentaren.

Analytikerna lyfter också fram att Telias ebitda-resultat kom in snäppet lägre än konsensus.

"Generellt sett ser den underliggande utvecklingen ut att vara i linje exklusive engångseffekter och regulatoriska effekter", skriver Citi som tror på mindre nedjusteringar av konsensus för ebitda.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -