FÖRSVAR
ENIGHETEN KRING SLUTRAPPORT VIKTIGASTE – WALLMARK (M) (Direkt)

2024-04-26 11:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det viktigaste är att alla åtta riksdagspartier har undertecknat denna rapport. Det viktiga för mig är att understryka den enighet som ändå finns.

Det sade Hans Wallmark (M), ordförande i Försvarsberedningen, vid en pressträff på fredagen där de presenterade sin slutrapport, "Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad".

Wallmark framhöll att alla åtta partier är eniga om att det råder ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge, som har skärpts sedan den förra rapporten, samtidigt Sveriges och Finlands Nato-medlemskap ökar säkerheten.

Förslagen i slutrapporten kan, enligt Wallmark, sammanfattas i "att enkelt kunna göra det vi kan göra här och nu". De delar Försvarsmaktens analys och bejakar de förslag som myndigheten presenterat.

Bland förslagen finns fyra brigader till 2030, vilket innebär tidigareläggning av två brigader, utveckling av en första raketartillerienhet, samt 12.000 värnpliktiga 2032 och mer personal till marinen.

De pekar på behovet av nya territorialförband, repetitionsutbildning och nya officersutbildningar.

När det gäller frågan om värnplikt i Nato i fredstid behöver frågan undersökas ytterligare, det är en komplex fråga.

Beredningens förslag är att det militära försvaret tillförs totalt ytterligare 52,8 miljarder kronor till 2030, motsvarande 2,6 procent av BNP, enligt Natos definition.

Det föreslagna tillskottet till civilförsvaret ligger på 15 miljarder kronor per år från 2028.

Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson och tidigare försvarsminister, framhöll att det är en brist att det inte finns en enighet om finansieringen.

"Det här beloppet är så stort att det riskerar att tränga ut andra behov i statsbudgeten", sade han och tillade att välfärden kan drabbas. Socialdemokraterna har föreslagit en beredskapsskatt som riktas in på de högsta inkomstskikten och kapitalinkomsterna.

"Det här förslaget vilar inte på en stabil ekonomisk grund", enligt Hultqvist.

Försvarsberedningen består av ledamöter från de åtta riksdagspartierna, sakkunniga och experter från regeringskansliet och myndigheter, samt ett sekretariat.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -