RÄNTOR/VALUTOR
YENEN TAPPAR EFTER BOJ-BESKEDET (Direkt)

2024-04-26 10:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker något i den långa änden under fredagsförmiddagen, med den tyska tioåringen 2 punkter lägre. Euron har stärkts något medan börserna är upp.

Det franska konsumentförtroendet sjönk oväntat i april, till skillnad från det tyska som steg på torsdagen. ECB:s månadsenkät visade att hushållens inflationsförväntningar fortsätter att sjunka på kort sikt, men är stabila på längre sikt. Utlåningstakten till hushåll och företag är samtidigt fortsatt dämpad, enligt ECB-data.

Fokus på fredagen ligger på Bank of Japan och USA-inflation.

Det råder stor volatilitet i yenen, som tappade till 156:82 som svagast mot dollarn i spåren av Bank of Japans policybesked, som i stort var i linje med förväntningarna men därmed heller inte innehöll några direkta hökaktiga överraskningar.

"Om yenen fortsätter att falla härifrån, som efter BOJ-mötet i september 2022, så ökar sannolikheten för en intervention. Det handlar inte om nivån i sig utan det är takten som kan få dem att agera", sade Hirofumi Suzuki på Sumitomo Mitsui Banking till Bloomberg News.

Att Japan har helgdag på måndag kan öka volatiliteten, och USA-inflationen i eftermiddag skulle kunna bli en ny trigger för ett agerande. Den betydande vaksamheten för en eventuell yenkorrektion och algoritmhandel kan samtidigt leda till rörelser som inte nödvändigtvis behöver innebära att de verkligen har intervenerat. Senast BOJ gjorde det var i

oktober 2022.

BOJ lämnade styrräntan oförändrad i intervallet 0-0,1 procent. De noterade att den underliggande inflationen väntas stiga gradvis, och under senare delen av prognosperioden ligga på nivåer som är förenliga med prisstabilitet.

BOJ höjde sin prognos för kärninflationen till 2,8 procent under innevarande budgetår, från 2,4 procent i januariprognosen, och höjde den till 1,9 procent för 2025, från 1,8 procent. För 2026 spås också 1,9 procent, och exklusive såväl livsmedel som energi väntas en inflation på 2,1 procent 2026, det vill säga över målet.

De har även skiftat riskbilden och ser nu uppåtrisker för inflationen under innevarande budgetår, och därefter i stort balanserade. Dessa risker inkluderar utvecklingen utomlands, råvarupriser och inhemska företags lönesättning.

"Under dessa förhållanden är det nödvändigt att ha särskild uppmärksamhet på utvecklingen på finans- och valutamarknaderna och deras inverkan på den ekonomiska aktiviteten och priserna", skrev de.

BOJ-chefen Kazuo Ueda sade vid en pressträff att penningpolitiken inte är direkt inriktad på att kontrollera växelkurser, men att de fortsätter att bevaka effekter av växelkursförändringar på ekonomin och priserna.

"Om yenrörelserna har effekter på ekonomin och priserna som är svåra att ignorera, då kan det vara ett skäl att anpassa policyn", sade han.

Han gav ingen tydlig indikation om när det kan vara dags att höja räntan igen.

Japanska räntor visade små förändringar, med den tioåriga statsobligationen i stort oförändrad på 0,90 procent.

USA-räntorna steg på torsdagen i spåren av ett BNP-utfall med höga prisökningar och bättre jobbdata, men har sjunkit tillbaka en del sedan dess. Jämfört med före torsdagsstatistiken är den tvååriga statsobligationen netto 5 punkter upp och tioåringen 2 punkter högre.

Kärninflationen (core PCE) steg 3,7 procent i beräknad årstakt under första kvartalet, över väntade 3,4 procent.

Fed-förväntningarna har dämpats ytterligare och nu är sänkning helt inprisad först i december.

Deutsche Bank noterade att kärntjänstepriserna exklusive boende, ett mått som Fed-chefen Jerome Powell lyft fram, ökade med 5,1 procent i beräknad årstakt.

"Hur du än vänder och vrider på siffrorna så är det uppenbarligen inte det momentum där Fed kan vara bekväma med att börja sänka räntan", skrev de.

I eftermiddag kommer privata inkomster och konsumtion för mars, inklusive PCE-inflationen. Enligt konsensusprognosen steg kärn-PCE 0,3 procent jämfört med i februari och 2,6 procent jämfört med i mars 2023, men torsdagen oväntat höga kärn-PCE-deflator i BNP antyder viss uppåtrisk mot prognosen, och skulle därmed även kunna dämpa marknadsreaktionen.

Fedchefen Jerome Powell antydde redan den 16 april att Fedekonomerna inte räknade med att årstakten för kärn-PCE-inflationen skulle ha ändrats mycket jämfört med de 2,8 procent som noterades i februari.

Svenska statsobligationer sjunker på fredagen och kronan handlas starkare.

Enligt SCB-data steg utlåningen till hushållen med 0,6 procent i årstakt i mars, upp från 0,4 procent i februari.

Det är den första uppgången i årstakt sedan mars 2022, det vill säga strax före Riksbanken inledde sina kraftiga räntehöjningar. Hushållens konsumtionslån ökade med 4,1 procent, den högsta takten sedan september 2022.

             fredag kl 10.15 (torsdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:8596  (10:9294)  EUR/USD    1:0735  (1:0706)
EUR/SEK    11:6571  (11:6993)  USD/JPY    156:16  (155:59)
Ty obl 2      2,08     (3,09)  Ty obl 10    2,57    (2,64)
US obl 2      4,98     (5,01)  US obl 10    4,67    (4,72)
Sv obl 2      2,88     (2,90)  Sv obl 10    2,57    (2,61)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -