FED
USA-INFL AVTAR FRAMÖVER, SÄNKNING I JULI, NOVEMBER - GS (Direkt)

2024-04-29 06:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Överraskande hög inflation de senaste tre månaderna har försenat en första räntesänkning och ökat sannolikheten för att Fed inte kommer att sänka räntan alls i år. Goldman Sachs tror ändå att vikande inflation framöver kommer att tillåta Fed att sänka räntan i juli och i november.

Det skriver Goldman Sachs-analytikern David Mericle i ett kundbrev.

Enligt Goldman Sachs beror överraskningarna på uppsidan i inflationen de senaste månaderna i huvudsak på fördröjda effekter av tidigare kostnadsökningar snarare än ett fortsatt kostnadstryck. De huvudsakliga beståndsdelarna i "disinflationsnarrativet" är "fortfarande intakta".

"Vi räknar med att de kommande inflationsrapporterna kommer att bli mjukare och håller därför fast vid vår prognos om sänkningar i juli och november, men även måttliga överraskningar på uppsidan kan fördröja sänkningarna ytterligare", skriver David Mericle.

Bortom november kommer Feds räntebana bero på om inflationen fortsätter falla. Goldman Sachs huvudprognos är att den kommer att göra det, vilket betyder att Fed kan fortsätta att sänka räntan för att "normalisera" nivån.

"Nyckelfrågan blir då vad som är normalt – hur mycket FOMC tänker om beträffande den neutrala räntan. Vi tror fortsatt att FOMC inte vill stanna på 5,25-5,50 procent tills vidare, men var de väljer att stanna är ganska osäkert nu. Vi skissa på en slutränta på 3,25-3,50 procent men kan tänka oss att FOMC stannar mycket tidigare", skriver David Mericle.

Om inflationen i ställer förblir "klibbig" kan dock räntesänkningarna dröja in på nästa år. Goldman Sachs tror dock att nya räntehöjningar är tämligen osannolika. De ser få tecken på att ekonomin är på väg att bli hetare, och styrräntan är redan tämligen hög.

"Det skulle troligen krävas en allvarlig utbudschock eller väldigt inflationistiska policychocker för att räntehöjningar ska bli sannolika. Och även då kan FOMC föredra att hålla styrräntan stabil på höga nivåer så länge chockerna inte bedöms utlösa ett bredare och mer ihållande inflationsproblem", enligt David Mericle.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -