RÄNTOR/VALUTOR
USD/JPY TILLF ÖVER 160 MED HELGSTÄNGT I TOKYO (Direkt)

2024-04-29 05:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor noterade endast blygsamma nettoförändringar i sen USA-handel på fredagen. Dollarn fortsatte däremot att stärkas kraftigt mot japanska yen.

Tidigare på fredagseftermiddagen sjönk USA-räntorna tillbaka något trots att inkommande statistik visade inflationen, enligt Feds huvudsakliga mått, kom in högre än väntat för mars.

Kärn-PCE-inflationen var oförändrad på 2,8 procent i mars jämfört med i februari. Det var över de 2,6 som väntades enligt konsensusprognosen, men efter torsdagens data som visade oväntat kärn-PCE-prisökningar under första kvartalet var det uppenbart för de flesta att konsensuprognosen var för låg.

Fedchefen Jerome Powell hade också redan den 16 april flaggat för att Fedekonomerna inte räknade med att årstakten för kärn-PCE-inflationen inte skulle ha ändrats mycket jämfört med i mars.

Wall Street Journals Fedreporter, Nick Timiraos, noterade i ett inlägg på X att efter hysterin i spåren på Q1-statistiken så visade det sig att marsutfallet var ett av de "minst dåliga" i förhållande till vad det kunde ha blivit.

Men även om PCE-inflationsdata för mars inte bjöd på nya negativa överraskningar så ändras inte bilden av att inflationsutvecklingen har vänt i fel riktning i början av 2024, vilket gör att det lär dröja innan Fedledamöterna känner sig tillräckligt övertygade om att inflationen rör sig uthålligt mot 2 procent. Därmed lär också det dröja innan det blir aktuellt med räntesänkningar.

Terminsmarknaden prisar fortsatt till fullo in en första räntesänkning från Fed först i december, men den prissatta sannolikheten för eventuella tidigare sänkningar ändrades åtminstone inte mycket efter fredagens PCE-data för mars.

USA-blickarna riktas nu mot Federal Reserves räntebesked på onsdag, där intresset främst riktas mot eventuella nya kommentarer om inflations- och ränteutsikterna men också mot eventuella nya besked om när, och hur mycket, neddragningen av balansräkningen ska minskas.

Tokyo har helgstängt på måndagen men öppna Asienbörser noterar överlag uppgångar i spåren på fredagens starka utveckling för framför allt teknikaktier på Wall Street.

Dollarn stärktes snabbt, och tillfälligt, från cirka 158:30 till drygt 160:20 på måndagsmorgonen utan någon tydlig trigger för rörelsen annat än spekulationer om att interventioner möjligen är mindre troliga när Japan har helg.

Marknadsaktörer uppgav för Reuters att stoploss-orders aktiverades när nyckelnivån 160 passerades, vilket antyder att vissa aktörer utnyttjade den helgtunna marknaden för just detta syfte. USD/JPY sjönk senare snabbt tillbaka och stabiliserades på nivåer runt 159:30.

Bloomberg News noterar vidare att spekulationerna tilltar om att Kina inom en snar framtid kommer att devalvera yuanen för att stimulera ekonomin.

Förespråkare för en kraftig valutaförsvagning hävdar att det skulle gynna exporten och ge centralbanken utrymme att sänka räntan. Motståndarna hävdar att det i stället riskerar att leda till en negativ återkopplingsloop, med kapitalutflöden och ytterligare valutaförsvagning som kan destabilisera den globala valutamarknaden.

På måndagens Europaagenda riktas blickarna främst mot preliminära inflationsdata för april från Spanien, klockan 9.00, och Tyskland, klockan 14.00. EU-kommissionen ska också publicera sin konjunkturbarometer för april klockan 11.00

I Sverige publicerar SCB BNP-indikatorn för första kvartalet samt detaljhandelsdata för mars, båda klockan 8.00. Vice riksbankschef Martin Flodén deltar i ett panelsamtal om den svenska obligationsmarknaden, klockan 15.50.

            måndag kl 5.40 (fredag kl 16.15)
           ===================================
USD/SEK    10:9066  (10:9181)  EUR/USD    1:0717  (1:0706)
EUR/SEK    11:6886  (11:6937)  USD/JPY    159:35  (156:96)
Jp obl 2      0,30     (0,30)  Jp obl 10    0,93    (0,93)
Ty obl 2      3,06     (3,05)  Ty obl 10    2,56    (2,56)
US obl 2      5,00     (4,99)  US obl 10    4,67    (4,66)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -