REGERINGEN
STÄRKT PRODUKTIVITET "A OCH O" - SVANTESSON (Direkt)

2024-04-29 10:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stärkt produktivitet i näringslivet är avgörande för svensk konkurrenskraft, men även i den offentliga sektorn för framtida välfärd.

Det sade finansminister Elisabeth Svantesson vid en pressträff på måndagen, när hon tog emot Produktivitetskommissionens delbetänkande.

Hon sade att det handlar om att sätta fokus på det som ligger lång framöver, hur vi ska få svensk ekonomi att växa, så att välståndet ökar och det finns resurser att fördela.

Produktivitetskommissionen presenterar i sitt delbetänkande 113 förslag för att förbättra produktiviteten i Sverige. Det handlar bland annat om bättre infrastruktur, ökat bostadsbyggande, omfattande regelförenklingar och ett utbildningssystem i världsklass.

En del är ganska skarpa och kan genomföras relativt snabbt, andra behöver utredas, enligt utredaren Hans Lindblad.

Han noterade att ett problem som de identifierat är att det skett en nedväxling i svensk produktivitet till cirka 1 procent, en nedgång från cirka 3 procent efter 1990-talskrisen och fram till finanskrisen.

Om vi växer med 1,5 procent per år blir vi 1.000 miljarder kronor rikare på 25 år, enligt Lindblad.

"Det är de här storheterna vi talar om när vi talar om produktivitet", sade han.

Lindblad sade vidare att den samlade regelbördan kostar näringslivet cirka 400 miljarder kronor per år och kommissionen föreslår bland annat att regelgivningen skärps och samordnas. Förutsägbarheten måste öka.

Han sade också att bostäder och byggande är centralt för produktivitet och konstaterade att området är väldigt reglerat, med många särintressen. Ett som saknas är de som har behov av en bostad.

De vill se ett samlat omtag av hela bostadspolitiken, eftersom den "kommit till vägs ände", och för att inte tappa tempot bör regeringen presentera en tydlig målsättning med förslag om en inriktningsproposition.

Bland annat bör kommunernas planmonopol ses över och en statligt bestämd byggnorm införas.

En "mildare form" av fri hyressättning för nyproduktion föreslås också.

Beträffande skattesystemet föreslår kommissionen att det ska förenklas och bli effektivare, bland annat genom sänkt skatt på arbete och ändrad beskattning för bostäder för att minska inlåsningseffekterna.

Slutbetänkande kommer om ett drygt år.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -