SEB European Equity Small Caps steg tillsammans med marknaden under mars (Finwire)

2024-04-29 16:23

I en månadsrapport skriver förvaltarna, Anders Knudsen och Lars Knudsen, att aktiemarknaden fortsatte drivas uppåt under mars, vilket till stor del kan förklaras av centralbankernas agerande. Riskaptiten steg dessutom under månaden och småbolagen utvecklades bättre än större bolag.

De senaste månaderna har präglats av oro till följd av höga inflationssiffror, vilket har ökat farhågorna för en längre period med högre räntor än väntat.

Samtidigt menade Fed-chefen Jerome Powell att den starka arbetsmarknaden inte kommer avskräcka centralbanken från att sänka räntorna framöver. Uttalandet stärkte marknadssentimentet ytterligare och ökade riskaptiten i marknaden.

En positiv bidragsgivare under månaden var den tyska elproducenten Encavis.

"Under månaden offentliggjorde KKR ett frivilligt uppköpserbjudande till alla aktieägare i Encavis på 17,50 euro kontant per aktie. Encavis styrelse stödjer erbjudandet och förväntar sig att det kommer att bidra med expertis och finansiering, och att man överträffar målen för installerad kapacitet, med målet 7 GW till 2027."

Även Invisio bidrog positivt till månadsavkastningen efter att under månaden ha meddelat två stora ordrar.

I andra änden fanns Chemometec som tyngde utvecklingen efter att bolaget meddelat att man omedelbart ersätter vd, Rasmus Kofoed, med den nuvarande operativa chefen Martin Helbo Behrens.

De största innehaven i fonden vid månadsskiftet utgjordes av Invisio, Chemometec och Trainline med portföljvikter om 4,4, 3,8 respektive 3,7 procent.

Största sektorer var samtidigt teknologi med 33 procent av portföljen, följt av hälsovård med 20 procent.

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -