VALUTA
SNABB YENFÖRSTÄRKNING, UPPGIFTER OM INTERVENTION (NY) (Direkt)

2024-04-29 07:49

(Tillägg: stycke tre, rättar kursnivåer stycke två)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Japanska yen stärks snabbt och kraftigt på måndagsmorgonen efter att tidigare ha försvagats till över 160 mot dollarn. Enligt Reuters talar handlare om interventioner från Bank of Japan trots att Tokyo har helgstängt på måndagen

Yenen stärktes snabbt från cirka 159:50 till strax över 155:20 mot dollarn. Detta efter att dollarn tillfälligt stärkts till 34-årshögsta nivåer över 160 tidigare på måndagen.

Den japanska regeringens främste talesperson i valutafrågor, vice finansminister Masatu Kanda, sade senare att han inte ville kommentera nu om eventuella interventioner.

Retoriken från japanska myndigheter har successivt trappats upp på senare tid i takt med att yenen först försvagats till över 152 mot dollarn, en nivå där myndigheterna intervenerade i oktober 2022. Det följde då på en intervention i september då yenen tappat till 145 i spåren av en expansiv penningpolitik.

Det var då första gången sedan 1998 som Bank of Japan intervenerat för att stärka yenen. Vanligare har varit att sälja yen för att hålla valutan svag.

Divergensen mellan penningpolitiken i Japan och USA har varit en drivfaktor för valutautvecklingen. Yenen stärktes tydligt från mitten av november 2023 och dollar/yen låg sedan under 141-nivån i början av året, men yenen har därefter åter tappat i spåren av omprissättning av Federal Reserve, och trots att Bank of Japan lämnat minusräntan och börjat höja.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -