EXXON
TILLTÄNKT LEDAMOT STOPPAS, ANKLAGAS FÖR OPEC-KOMPLOTT (Direkt)

2024-05-02 15:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska oljebolaget Exxon Mobils förvärv av Pioneer Natural Resources kommer inte som planerat rendera i att Pioneer-vd:n Scott Sheffield ingår i Exxons styrelse. Anklagelser om ett försök till sammansvärjning med oljekartellen Opec har lett till att han förbjuds tillträde av amerikanska myndigheter, framgår av ett pressmeddelande.

Pioneer-vd:n ska ha skickat hundratals meddelanden till Opec-representanter och diskuterat råoljemarknadens dynamik, prissättning och utbud.

"Genom offentliga uttalanden, textmeddelanden, fysiska möten, Whatsapp-konversationer och andra kommunikationsvägar har Scott Sheffield försökt linjera oljeproduktionen i Permian Basin, västra Texas och New Mexico, med Opec+ agenda", skriver FTC i ett pressmeddelande.

Federala handelskommissionen FTC meddelade på torsdagen att skälet bakom att Scott Sheffield inte kommer bli del av styrelsen är ett avtal som Exxon fått skriva på med myndigheten, med anledning av anklagelserna.

"Scott Sheffields agerande gör det kristallklart att han inte ens ska vara i närheten av Exxons styrelserum. Amerikanska konsumenter ska inte betala orättfärdiga priser vid pump för att utöka en bolagschefs plånbok", säger Kyle Mach, vice direktör för FTC:s konkurrensenhet.

Avtalet banar dock väg för att Exxon ska kunna slutföra förvärvet av Pioneer, en affär värd 60 miljarder dollar.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Exxon Mobil - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -