SEB-PROGNOS
SER PÅ BNP +0,5% I ÅR, STARK ÅTERHÄMTNING 2025 (Direkt)

2024-05-02 07:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I Sverige öppnar snabbt fallande inflation för en tydlig omläggning av både finans- och penningpolitik och en stark tillväxtåterhämtning under 2025.

Det skriver SEB i sin konjunkturprognos, Nordic Outlook.

BNP föll mindre än väntat förra året och gryende optimism bland hushåll och företag gör att prognosen för 2024 har justerats upp från 0,1 till 0,5 procent. Under 2025 väntas BNP öka med 2,8 procent, oförändrat från i januari-prognosen.

SEB skriver att industrin fortsätter att investera (exklusive bostäder) och står emot svagt Europa.

Exporten visar en förvånande styrka givet den svaga utvecklingen i Tyskland, som fortsatt är Sveriges viktigaste exportmarknad, och stigande sentimentsindikatorer tyder på att exporten kommer fortsätta att växa, och kanske i en ännu starkare takt, under 2024.

De fasta bruttoinvesteringarna har fallit svagt sedan början av förra året, drivet av en stor nedgång för bostadsinvesteringarna. Om bostäder exkluderas var investeringarnas andel av BNP dock den högsta sedan åtminstone början av 1980-talet.

De skriver vidare att nedgången i hushållens konsumtion har varit nästan i paritet med fallen i början av 1980-talet och 1990-talet och på samma sätt som då har den drivits av brant stigande priser. När inflationen nu bromsar in har konsumtionsvolymen vänt uppåt. Lägre räntor och fallande inflation, i kombination med en expansiv finanspolitik, gör att förutsättningarna för en stark konsumtionsåterhämtning under 2025 är goda.

Arbetsmarknaden visar, med en viss fördröjning, en tydlig men inte dramatisk försvagning. SEB räknar med att arbetslösheten fortsätter att stiga under det närmaste halvåret, men när tillväxten tar fart 2025 så faller den tillbaka till ungefär dagens nivåer.

Arbetslösheten väntas ligga på 8,5 procent både i år och nästa år.

SEB konstaterar att efter en sen start så har den svenska inflationsnedgången tagit fart ordentligt, även om tjänsteinflationen fortfarande är hög.

Sammantaget väntas KPIF exklusive energi tillfälligt hamna en bit lägre än både Riksbankens prognos och inflationsmålet under andra halvan av 2024.

SEB har senarelagt sin prognos för den andra räntesänkningen till augusti från juni, men fortsätter att räkna med att räntan sänks fyra gånger i år och ytterligare tre gånger under 2025, till 2,25 procent i oktober nästa år.

"Vi tror att Riksbanken, mot bakgrund av en fin inflationsutveckling men svag tillväxt och arbetsmarknad, ser skäl att sänka tidigare än både Fed och ECB. Det stora orosmolnet är förstås den svenska kronan men effekten av en redan inprisad räntesänkning ska inte överdrivas. Trycket från politiker och arbetsmarknadens parter att sänka räntan kommer också att vara stort, inte minst på grund av den kraftiga inbromsningen för bostadsbyggandet", säger Jens Magnusson, SEB:s chefekonom.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -