Simplicity Global Corporate Bond A
Simplicity Global Corporate Bond ökade 0,05 procent i april - stagflationstendenser i USA (Finwire)

2024-05-02 16:58

Fonden Simplicity Global Corporate Bond steg 0,05 procent i april. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,39 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Henrik Tingstorp, Fabian Dahl och Magnus Thyni.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det globala säkerhetsläget i Mellanöstern försvagades under april vilket ledde till sjunkande börser, lägre räntor, stigande oljepriser och en flykt till säkra tillgångar likt guld och dollar. Situationen lugnade dock ner sig och det kom signaler om en möjlig vapenvila under månaden.

Vidare noterades vissa stagflationstendenser i USA där BNP-utfallet för första kvartalet kommit in lägre än väntat samtidigt som inflationen bitit sig fast.

"Såväl korta som långa räntor steg efter inflationssiffran och för närvarande indikerar marknadens prissättning att styrräntan sänks först efter presidentvalet i november. Vissa investmentbanker har också fört fram alternativa scenarier för Feds agerande där nästa steg från deras sida inte blir en sänkning, utan en höjning. I samband med Feds räntebesked, där styrräntan lämnades oförändrad, sade dock Fed-chefen, Powell, att en räntehöjning är osannolik", skriver förvaltarna.

I Sverige sjönk BNP med 0,1 procent under första kvartalet. Detta var det fjärde raka kvartalet med negativ BNP-tillväxt i Sverige. Däremot fortsätter inflationstakten att minska vilket innebär att en räntesänkning från Riksbanken kommer allt närmare. De flesta analytiker räknar med en första räntesänkning från Riksbanken den 8 maj.

Kreditspreadarna steg inledningsvis under månaden på grund av högre amerikanska räntor och den geopolitiska oron. Däremot förbättrades sentimentet i marknaden gradvis under månaden och april avslutades starkt.

Det uppges ha varit hög aktivitet i primärmarknaden under månaden där flertalet bolaget valt att ge ut nya obligationer. Simplicity deltog bland annat i emissioner från det spanska kemibolaget Fertiberia, fastighetsbolaget Fabege och den danska nischbanken Saxo Bank. Simplicity valde att även att halvera innehavet i Intrum efter en viss återhämtning i obligationskurserna.

Fondens yield uppgick till 8,06 procent. Ränte- och kreditdurationen i fonden uppgick vid månadsskiftet till 2,43 respektive 2,70 år.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var obligationer från Castellum, SEB och Netflix.

Gällande fondens geografiska exponering var USA och Sverige de största marknaderna med exponeringar om 20,4 respektive 15,3 procent.

Simplicity Global Corporate Bond, % april, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,05
Fond i år, förändring i procent 2,39

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Simplicity Global Corp... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -