Elanders
Börjar se tecken på förändringar av försörjningskedjorna - Elanders (Penser Access)

2023-01-25 14:05

Fortsatt god marknad, marginalerna fortsatte expandera
Efterfrågan var generellt god under kvartalet, men skiftade från månad till månad mellan olika produktgrupper och geografiskt. Vissa industri- och fordonskunder har fortsatta störningar i produktionen och efterfrågan på konsumentnära produkter såsom TV-apparater, datorer och vitvaror är fortsatt svag. Efterfrågan på värmepumpar och annan utrustning som har med uppvärmning att göra är samtidigt stark. Överlag är efterfrågan god i Europa och Nordamerika, men har försvagats i Asien. Vi såg 5% organisk tillväxt i kvartalet med 80 punkters marginalexpansion.

Försörjningskedjorna börjar förändras – långsiktig drivkraft av tillväxten
Vi har under en längre tid haft åsikten att de globala försörjningskedjorna kommer att lokaliseras i spåren av de geopolitiska riskerna samt att komponentbristen skulle leda fram till alternativa leverantörer. Elanders börjar nu se tecken på att detta materialiseras – de börjar se tecken på att kunder börjar förändra och styra om sina inköp. Detta sker främst genom en ökad andel inköpta komponenter från mer närliggande länder. Exempel på detta är att biltillverkare köper mer komponenter från europeiska leverantörer samt att vissa datortillverkare har flaggat för att de avser sluta använda chip tillverkade i Kina från 2024.
 
Estimaten ner 6-8% på lägre omsättning och högre räntor
Nedstängningen av delar av vägtransportverksamheten i Tyskland samt lägre köp- och säljverksamhet i Asien kommer minska omsättningen med c. 500 mkr 2023e och ytterligare c. 100 mkr 2024. Med bakgrund av detta samt högre räntekostnad sänker vi våra EPS-estimat med 6-8%, men höjer samtidigt vårt motiverade värde något på grund av lägre nettoskuld. Framåtblickande multiplar har kommit ikapp vinsttrenden, men värderingen är ändå allt annat än ansträngd och vi gillar den strukturella tillväxten. Vi ser Elanders som ett av få sätt att få exponering mot förändringen av försörjningskedjorna.
 
Läs den fullständiga analysen, publicerad 25-01-2023 kl. 14:42: https://docs.penser.se/a/3436/elan230125.pdf
Detta är ett pressmeddelande från Erik Penser Bank. Läs mer på https://epaccess.penser.se/


support@mfn.se (mfn.se)
MFN - www.mfn.se

Elanders B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -