Lifco: Sval byggsektor påverkar

Aktier Förvärvsföretaget Lifco redovisar återigen negativ organisk tillväxt. I närtid kan den organiska tillväxten fortsatt vara trög men på lång sikt kandiderar aktien till en långsiktig portfölj.

Lifco, som noterades 2014, gick riktigt starkt innan den senaste rapporten. I slutet av mars låg kursen på över 290 kronor vilket var all time high. I samband med rapporten förra veckan gick aktien initialt ner nästan 10 procent för att sedan återhämta sig under dagen och stänga på minus 3 procent. 

Under första kvartalet ökade den översta raden till 6 miljarder kronor vilket motsvarar en tillväxt på knappt 1 procent i jämförelse med samma period ifjol. Den organiska försäljningstillväxten uppgick till minus 8 procent. Med andra ord var det valuta men framförallt förvärv som bidrar till den blygsamma försäljningsökningen. 

Tar vi en titt på rörelsemarginalen (ebita) så minskar den med 1 procentenhet till 21,3 procent (22,3). Samtidigt reduceras rörelseresultatet (ebita) med 4 procent. Under kvartalet minskade vinst per aktie från 1,72 till 1,52 vilket motsvarar en nedgång på nästan 12 procent. 

Vad är det som gör att Lifco presterar ett ganska mediokert kvartal? Förklaringen ligger framförallt i ett tufft affärsklimat inom affärsområdena Demolition & Tools och delar av Systems Solutions. Dessutom gjorde det starka första kvartalet ifjol att jämförelsetalen var svåra att ställas mot. 

Inom Demolition & Tools finns företag som verkar inom utrustning till infrastruktur-, rivnings- och byggindustrierna. I affärsområdet finns bland annat företag som sysslar med demoleringsrobotar och olika verktyg till kranar. Områdets marginal kan variera mellan kvartalen till följd av enstaka större specialordrar. Segmentets siffror var, precis som de senaste fyra kvartalen, ganska svaga.

I kvartalet minskade försäljningen med nästan 20 procent inom affärsområdet. Rörelseresultat reducerades samtidigt med 32 procent. Förklaringen är den fortsatt svaga marknaden inom byggsektorn. 

​​Systems Solutions, som består av nischade B2B-bolag, delas in i de fem divisionerna Kontraktstillverkning, Miljöteknik, Infrastrukturprodukter, Specialprodukter och Transportprodukter. 

I segmentet ökade omsättningen med 12 procent och rörelseresultatet med 16 procent. Förvärv och en organisk vinsttillväxt bidrog till utvecklingen. Samtidigt hade divisionerna Kontraktstillverkning och Infrastrukturprodukter det tuffare. Detta beror också på att de underliggande marknaderna har det tuffare, bland annat bygg. 

Affärsområdet Dental, där bolag inom bland annat förbrukningsvaror, utrustning och mjukvara till tandläkare ingår, levererade ett stabilt kvartal. Omsättningen ökade med 3 procent på grund av förvärv och rörelseresultatet låg i paritet med samma kvartal som föregående år. Enligt Lifco påverkades försäljningen negativt av att påsken inföll i första kvartalet istället för andra kvartalet. 

Finanserna i Lifco ser även efter detta kvartal stabila ut. Nettoskuld i förhållande till ebitda ligger runt 1 så det finns torrt krut att plöja ner i förvärv. Sedan årsskiftet har två italienska bolag köpts upp. 

När man investerar i Lifco, eller andra serieförvärvare, ska man inte stirra sig blind på ett par enskilda kvartal utan det handlar om att se det ur ett långsiktigt perspektiv, precis som Waldemarson säger i telefonkonferensen “The development of Lifco is not a short-term sprint. It´s a long-term perspective.” 

Baserat på innevarande år handlas Lifco-aktien till p/e 40 och ev/ebita 24. Placera tror fortfarande inte att det är ett uppenbart köpläge i Lifco på grund av värderingen. Detta trots att vd Per Waldemarson och ett antal andra insynspersoner köpt på sig aktier efter rapporten. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lifco B Neutral 268,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -