Clean Industry Solutions Holding Europe
ANALYS Clean Industry Solutions: Positiv trend i väntan på det stora steget (Analysguiden)

2023-06-05 08:40

Intäkterna ökade med 61% under första kvartalet. Kassapositionen i slutet av Q1 var svag och Analysguiden sänker riktkursen till 2 kronor.

Omsättningen ökar
Rörelsens intäkter ökade 61% till 3,6 Mkr under Clean Industry Solution Holdings (CISH) bästa Q1 hittills. Av omsättningen kom en lägre andel än tidigare från övriga intäkter som primärt utgörs av bidrag från offentligt finansierade utvecklingsprojekt. Försäljningstillväxten var återigen starkast i dotterbolaget Industrial Solar med cirka 50/50-fördelning mellan solcellssystem och solvärmelösningar. Bolagets satsning på ett bredare produkterbjudande börjar ge resultat och mer förväntas senare under året.

Förseningar i större affärer
CISH har flera pågående projekt och prospekt inom industriell solvärme som potentiellt kan leda till stora order. Pågående tekniska förstudier eller förhandlingar med H&M-leverantören Arvind i Indien, en Unilever-partner i Mexico samt KEBE i Grekland framträder extra i detta avseende. CISH har ett ”Letter of Commitment” med KEBE aveende ett ordervärde runt 55 Mkr. I oktober annonserades planen att underteckna det slutliga avtalet under Q1 men i slutet av mars flyttades detta fram till Q2. Anledningen var tekniska justeringar. Generellt tar beslutet i denna typ av order lång tid. I nuläget påverkas detta även negativt av osäker makroekonomi och en kraftig nedgång i priset på naturgas som ofta försämrar kalkylen för solvärmelösningar.

Kvaliteten på ”leads” upplevs bli bättre hela tiden, speciellt för Industrial Solar. VD Christian Zahler är optimistisk i Q1-rapporten med uttalandet “Industrial Solar has an exciting roadmap for the remainder of 2023 with the increasing inquiries and projects in the pipeline”

Kassaflöde och finansiell ställning
Kassaflödet var -4,3 Mkr under Q1 vilket var en miljon bättre än förra året. Detta resulterade emellertid i en relativt svag finansiell ställning med 7,4 Mkr i kassan. Om teckningsoptionerna från fjolårets företrädesemission utnyttjas fullt ut i oktober, ökar antalet aktier med 9,9 miljoner innebärande en utspädning på 28%. Med nuvarande aktiekurs skulle detta i så fall inbringa maximalt 10 Mkr före kostnader. Med CISH tillväxtagenda så innebär detta att det finns risk att ytterligare kapital kommer behövas.

Riktkursen sänks till 2,00 kr (3,00) att uppnås inom 12 månader. Bakgrunden till justeringen är den svaga starten på 2023 avseende orderingång och resultat, den avvaktande hållningen i marknaden som orsakar förseningar i orderingången och slutligen den ökade risken för ytterligare utspädning utan att denna ger speciellt stora tillskott i kassan.

Om CISH lyckas landa några av de pågående potentiellt stora affärerna skulle detta innebära det länge efterlängtade stora steget för koncernen.

Ladda ner och läs den fullständiga analysen i PDF-format här:
https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-clean-industry-solutions-positiv-trend-i-vantan-pa-det-stora-steget

Om oss

Detta är ett pressmeddelande från Analysguiden – Aktiespararnas uppdragsanalysverksamhet.
Läs mer här: https://www.aktiespararna.se/analysguiden


support@mfn.se (mfn.se)
MFN - www.mfn.se

Clean Industry Solutio... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -