CLS
CLS tillkännager att den första patienten med glioblastom har behandlats med MR-bildstyrd LITT (Laser Interstitial Thermal Therapy) i studien vid Skånes universitetssjukhus (Cision)

2022-12-12 08:30
Lund, Sverige – Clinical Laserthermia Systems AB (publ) (CLS), som utvecklar avancerade innovativa produkter för bildstyrd laserablation med hög precision, tillkännagav idag att den första patienten har behandlats säkert i den kliniska prövningen vid Skånes universitetssjukhus (https://vard.skane.se/en/skane-university-hospital/) (SUS) med syfte att utvärdera MR-bildledd LITT för ablation av glioblastom.

Den CLS-sponsrade studien vid Skånes universitetssjukhus är en single-center, enarmad, prospektiv klinisk prövning för att utvärdera säkerheten och genomförbarheten av minimalinvasiv MR-bildstyrd LITT i hjärnan, med syfte att avlägsna tumörvävnad hos patienter med diagnosen glioblastom.

 

Teamet vid Skånes universitetssjukhus använder CLS senaste produkt för termoterapi under varumärket ClearPoint PrismTM Neuro Laser Therapy System, i kombination med ClearPoint® Neuro Navigation System, för att genomföra behandlingen med LITT.

 

”Den kliniska prövningen med minimalinvasiv termisk laserbehandling av patienter med återkommande maligna hjärntumörer, glioblastom, har nu startat på Skånes universitetssjukhus och behandlingen av den första patienten kunde genomföras som planerat. Behandlingen utfördes, för första gången i Sverige, i en magnetisk resonanstomografi för att undvika att transportera patienten mellan operation och MR-sviten”, säger Dr Peter Siesjö, neurokirurg och huvudprövare i studien vid Skånes universitetssjukhus.

 

"CLS är glada över att denna betydande milstolpe har nåtts i vår kliniska studie som undersöker användningen av vår produkt i MR-styrd laser interstitiell termisk terapi för ablation av glioblastom; en studie som genomförs i samarbete med neurokirurgiska avdelningen vid Skånes universitetssjukhus här i Lund. Syftet med studien är att tillhandahålla initiala data för CLS planerade CE-märkning av produkten i Europa säger Dan J. Mogren, VD för CLS.

CLS erhöll US-FDA 510(k) godkännande för att placera ClearPoint PrismTM Neuro Laser Therapy System på marknaden i USA, för användning inom neurokirurgi, i september i år. Produkten kommersialiseras genom CLS´ globala distributör ClearPoint Neuro Inc.

 

Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 12 December 2022, klockan 08:30 CET.

 

Kontaktinformation:

Dan J. Mogren, VD, Clinical Laserthermia Systems AB (publ)

Telefon: +46 – (0)705 – 90 11 40 E-mail: dan.mogren@clinicallaser.com

 

Om CLS

Clinical Laserthermia Systems AB (publ), utvecklar och säljer TRANBERG®|Thermal Therapy System, inklusive Thermoguide Workstation och sterilt engångsmaterial, för minimalinvasiv behandling av cancertumörer och läkemedelsresistent epilepsi, enligt regulatoriska godkännanden inom EU respektive USA. Produkterna marknadsförs för bildstyrd laserablation samt används i studier för behandling med imILT®, bolagets interstitiella lasertermoterapi för immunstimulerande ablation med potentiell abskopal behandlingseffekt. CLS har sitt huvudkontor i Lund samt dotterbolag i Tyskland, USA och marknadsbolag i Singapore. CLS är noterat på Nasdaq First North Growth Market under symbolen CLS B. Certified adviser (CA) är FNCA Sweden AB, Tel: +46 8 528 00 399. E-mail: info@fnca.se. 

Mer information om CLS finns på företagets webbplats: www.clinicallaser.se 


Clinical Laserthermia... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -