Windon
WINDON ENERGY GROUP AB BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI-DECEMBER 2023 (Cision)

2024-02-29 08:44

SAMMANFATTNING AV PERIODEN JANUARI TILL DECEMBER 2023 RAPPORTERADE KONCERNEN

  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 44 339 TSEK (dvs perioden fr o m 17 maj – 31 december). 
  • EBITA för perioden var 6 534 TSEK och justerad EBITA var 8 940 TSEK, EBITA-marginal var 15% och justerad EBITA-marginal var 20%. 
  • För perioden var resultat per aktie var 0,28 SEK
  • Soliditeten var 88%.

SAMMANFATTNING AV DET FJÄRDE KVARTALET 2023 RAPPORTERADE KONCERNEN

  • Nettoomsättningen för det fjärde kvartalet var 8 388 TSEK. 
  • EBITA för fjärde kvartalet var -470 TSEK, EBITA-marginal var -6% och justerad EBITA-marginal var
    -6%. 
  • För fjärde kvartalet var resultat per aktie var -0,10 SEK
  • Soliditeten var 88%. 

SAMMANFATTNING AV HELÅRET 2023 PROFORMA1

  • Windon Energy Group (tidigare HODL SPAC Europe AB) slutförde den 17 maj förvärvet av Windon. Bolaget hade före det ingen operativ verksamhet varför bolaget upprättat proforma för att beskriva verksamhetens utveckling. 
  • Nettoomsättningen proforma för perioden 1 januari till 31 december var 82 830 TSEK, Nettoomsättningen för helåret proforma 2022 var 44 562 TSEK.
  • EBITA proforma för perioden 1 januari till 31 december var 8 763 TSEK, Pro-forma EBITA-marginal var 11%. Proforma, justerad EBITA,uppgick till 11 168 TSEK och proforma justerad EBITA-marginal var 13%. Proforma helåret 2022 var EBITA 10 574 TSEK och marginalen 24 %.
  • För perioden 1 januari till 31 december uppgår resultat per aktie proforma till 0,50 SEK, beräknat utifrån antalet utestående aktier vid periodens slut. Motsvarande proforma för helåret 2022 var 0,50 SEK

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER HELÅRETS UTGÅNG
• Windon har ingått avtal om att bli exklusiv distributör i Sverige och Norge för Ridgeblade, en innovativ lösning för vindkraft på tak. Marknadens gensvar har varit starkt och Bolaget har kontaktats av 50 installatörer som är intresserade att bli ackrediterade partners varav Bolaget ingått LOI med 4 stycken per idag. Vidare har drygt 500 privatpersoner hört av sig med intresse för att få offert på Ridgeblade. Leverans och installation av Ridgeblade förväntas börja ske först Q3-Q4 2024, och initialt är det RB2, dvs den produkt som riktar sig mot den kommersiella marknaden, som kommer att levereras.
• Bolaget har ingått partnerskap med Checkwatt och kan nu marknadsföra deras tjänster för stödtjänster för elnätet
• Bolaget har blivit distributör för Solax växelriktare. Detta kompletterar Deye och är dessutom kompatibelt med Checkwatts lösningar

Bästa aktieägare,

När vi nu summerar 2023 kan jag konstatera att det är ett rekordår, både för Windon och solcellsbranschen i Sverige.

När vi noterades genom HODL SPAC i maj 2023 var vår målsättning att växa med minst 50% och att göra detta med lönsamhet. Vårt mål byggde på en plan om att göra bolaget mindre beroende av enskilda produkter och kunder. 


Under året har vi utökat vårt sortiment med att addera en standardpanel, erbjuda batterilösningar och nu i början av 2024 erhålla ett exklusivitetsavtal med RidgeBlade®, en innovativ vindturbin som fästs på taknocken. Vi har utökat vårt nätverk av installatörer och fördjupat våra relationer med befintliga genom det breddade produktutbudet och vår nyligen lanserade kundportal som förenklar och effektiviserar både vårt och kundernas arbete.

Dessutom har vi arbetat med att utveckla vårt erbjudande gentemot installatörerna. Vi ser att det finns stora brister i värdekedjan och att det finns ett stort kunskapsgap mellan grossister, installatörer och slutkund, vilket leder till brister i support och garantihantering. Windon vill göra branschen mer mogen genom att vara den part som tar ansvar hela vägen och stöttar installatörerna med den kunskap som behövs för att både installatör och slutkund ska känna sig trygga i processen.  

Resultatet av våra ansträngningar har inte låtit vänta på sig och vår omsättning proforma för helåret 2023 uppgick till hela 82,3 MSEK och proforma justerad EBITA uppgick till 11,1 MSEK. Vi växte alltså med 87% och var fortsatt lönsamma.

Det fjärde kvartalet blev som förväntat lugnare då vintern kom tidigt i år vilket försvårar och i många fall omöjliggör installation av solpaneler. Samtidigt visar det fjärde kvartalet hur våra låga fasta kostnader skapar motståndskraft även i en mer avvaktande marknad.

Vidare har det gett oss utrymme att fokusera på att bearbeta både gamla och nya kunder samt slutföra arbetet med vår kundportal, som vi nu successivt slussar in våra kunder i. Denna kommer förenkla både vårt och kundernas arbete ute på fältet.

Sammantaget gör det att vi upplever att Windon som bolag står starkare inför högsäsongen 2024 än vad vi gjorde 2023, med ny digital infrastruktur, fler signerade återförsäljare och befintliga kunder som har valt att välja Windon som helhetspartner.

Den största nyheten kom dock efter kvartalets slut då vi annonserade vårt exklusiva distributionsavtal med RidgeBlade®, en banbrytande lösning för att kunna placera vindkraftsturbiner på taknocken. Detta har efterfrågats i många år av såväl installatörer som slutkunder och responsen har inte låtit vänta på sig. Sedan vi annonserade nyheten har vi blivit kontaktade av drygt 50 potentiella installationspartner, fastighetsbolag och kommuner som är intresserade av samarbeta kring produkten. Extra kul är att bland dessa finns ett flertal installatörer som vi bearbetat under längre tid som nu är intresserade av att knyta sig till Windon som leverantör. 

Dessutom har vi fått in över 500 leads från privatpersoner som är intresserade av att få en offert på att installera RidgeBlade® hemma. Vi visste att det skulle finnas ett starkt intresse för en produkt som RidgeBlade®, men jag hade inte vågat hoppas på att gensvaret skulle vara så starkt, Det är tydligt att det finns en stor efterfrågan på innovativa och hållbara energilösningar från både installatörer och slutkund, och RidgeBlade ®representerar en unik möjlighet att vara del av den gröna energiomställningen samtidigt som beroende av elnätet minskar.

Slutligen vill jag också passa på att tacka alla Windons kunder, medarbetare och samarbetspartners för förtroende, engagemang och driv under det gångna året. Vi ser fram emot nya möjligheter och ett fortsatt gott samarbete under 2024.

Henrik Karstensen, VD

1Bolagets förvärv av Windon AB konsoliderades per den 17 maj 2023 vilket innebär att bolagets jämförelsetal inte avser samma verksamhet. Förvärvat dotterbolag har inte historiskt upprättat delårsrapporter, vilket innebär att det inte finns jämförelsetal att tillgå. 


Windon Energy Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -