ERICSSON
KONSENSUS IFRÅGASÄTTS AV VISSA INFÖR 2KV - ANALYTIKER (Direkt)

2017-07-13 10:53

STOCKHOLM (Direkt) Hur Ericssons omstruktureringar biter på lönsamheten står i fokus när bolaget ska redovisa utvecklingen under det andra kvartalet.

"Försäljningen faller i snabb takt, men allt fokus ligger på marginalerna", konstaterar Carnegie i ett marknadsbrev.

Några analytiker ser dock en risk för att marknaden räknar med för stora, för tidiga effekter av Ericssons åtgärder på rörelsekostnaderna och marginalerna.

"Vi tror att konsensus är för optimistiskt kring andra kvartalets justerade rörelseresultat", skriver Handelsbanken i en analys och hänvisar till flera parametrar i andra kvartalets säsongsmönster som Ericsson påminde om i samband med den föregående kvartalsrapporten.

Handelsbanken tror att halvårsrapporten kommer att efterföljas av konsensusrevideringar av det justerade rörelseresultatet 2017 på omkring -20 procent.

Enligt SEB bedöms konsensusestimaten vara för optimistiska vad gäller bruttomarginalen och rörelsekostnaderna andra kvartalet.

"Vi räknar med att opex ökar och bruttomarginalen minskar andra kvartalet jämfört med första kvartalet, vilket indikerar att den omstrukturering som Ericsson håller på med inte handlar om någon 'quick fix'", skriver SEB.

Enligt SME Direkts sammanställning av 20 analytikers estimat väntas Ericssons försäljning i snitt uppgå till 50,5 miljarder kronor det andra kvartalet. Det motsvarar en nedgång på 6,6 procent jämfört med motsvarande kvartal 2016.

Det justerade rörelseresultatet väntas uppgå till 1,7 miljarder kronor (3,8) andra kvartalet.

Bruttomarginalen spås, på rapporterad bas (inklusive nedskrivningarna och avsättningarna), ha gått ned till 28,5 procent (32,3), medan rörelsemarginalen antas ha minskat till -0,5 procent (5,1), enligt snittestimatet.

Andra frågeställningar kring Ericsson är om bolaget kan specificera ytterligare besparingsåtgärder eller avisera avyttringar av icke kärnverksamheter. Källor har tidigare uppgett för Bloomberg News att Ericsson anlitat banker för att sälja sin medieverksamhet.

Mycket intresse finns också för vad ägarförändringen, där Cevian Capital under andra kvartalet seglat upp som bolagets störta ägare, innebär för bolaget.

Majoriteten av analytikerna har en avvaktande hållning till Ericssonaktien. Av de 19 analytiker som lämnat sin rekommendation har 14 stycken behåll/neutral medan fyra har köp/öka och en har sälj/minska.

Rapporten väntas tisdagen den 18 juli klockan 7.30 och en telefonkonferens inleds klockan 9.00.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -