Vontobel Fund - mtx Sustainable Emerging Markets Leaders
Vontobel Fund Sustainable Emerging Markets Leaders steg i april, tillväxtmarknadsaktier fortsatt attraktiva (Finwire)

2019-05-21 13:37
Vontobel Fund mtx Sustainable Emerging Markets Leaders utvecklades positivt i april med en uppgång om 0,9 procent, men gick något svagare än sitt jämförelseindex. Det medför att fonden är upp 14,7 procent hittills i år, medan jämförelseindexutvecklingen lyder 12,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att tillväxtmarknadsaktier laggade globala aktier något, mot bakgrund av oro runt den kinesiska penningpolitiken, en starkare dollar och starka kvartalsrapporter från de amerikanska bolagen.

Fonden utvecklades något svagare än sitt jämförelseindex, vilket hänförs till såväl negativ sektorallokering som aktieval inom industri, fastigheter och energi. Den största negativa bidragsgivaren på bolagsnivå var Yes Bank.

Under månaden ökade man innehaven i DBS Group och Naspers.

I sitt basscenario argumenterar fondens förvaltningsteam för att tillväxtmarknadsaktier är fortsatt attraktiva på lång sikt, trots en stark uppgång under det första kvartalet.

Man pekar bland annat på låga värderingar, en bättre vinsttillväxtprofil än den för utvecklade marknader samt strukturella reformer vilket kan komma att gynna lokala aktiemarknader.

Det anses finnas flera katalysatorer som kan materialiseras under återstoden av 2019 vilket innefattar minskade handelsspänningar och positiva vinstrevideringar. Därutöver kan kinesiska stimulansåtgärder för ekonomin få effekt och därmed gynna tillväxtmarknadsaktier.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Tencent, Samsung, DBS Group, Ping An och Lukoil. Antalet innehav var 46 stycken.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -