QUICKBIT
ÖVERVÄGER ATT STÄMMA AFFÄRSVÄRLDEN (Direkt)

2019-09-06 09:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fintechbolaget Quickbit, som hjälper e-handlare att ta betalt via kryptovalutor såsom Bitcoin, överväger att stämma Affärsvärlden efter tidningens artikel om bolaget den 4 september.

"Med anledning av de märkliga insinuationer samt provocerande spekulationer om Quickbits samarbetspartners, ägarbolag och investerare som förekommer i denna artikel har Advokatfirman MarLaw AB fått i uppdrag av Quickbit att utreda saken och vidta tillämpliga rättsliga åtgärder", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"Dessutom kommer även möjligheten att vidta rättsliga åtgärder mot anonyma nättroll och de olika börsforum där smutskastning, ryktesspridning och vidlyftiga spekulationer i syfte att manipulera aktiekurser förekommer dagligen, och det inte bara gällande Quickbit", skriver bolaget samtidigt.

Quickbits styrelseordförande Sven Hattenhauer uppger att granskade journalistik fyller en viktig funktion samt att han önskar en öppen, konstruktiv och positiv dialog med journalister och redaktioner.

"Men det finns gränser för vad som kan påstås även i journalistikens namn, konsekvenser av detta har vi ju redan fått se i tragiska fall som Benny Fredriksson och Fredrik Virtanen. Därför vill vi se hur långt det går att pröva vårt fall rent juridisk och det inte bara för vår egen verksamhets skull utan även så att andra bolag och befattningshavare kan få möjlighet till upprättelse om så behövs", skriver han.

"Tongången är emellanåt brutal och aggressiv på vissa onlinebaserade börsforum där folk ibland tycks kunna häva ur sig precis vad som helst. Men det blir fel när dessa troll kan påverka en börskurs genom sina fantasier och vilda spekulationer. Något som oftast drabbar den försiktige småspararen som blir stressad och väljer att sälja av sitt innehav i panik till en sämre börskurs på grund av ren ryktesspridning. Och detta oavsett om rykten startas i en tidningsartikel som saknar saklig grund eller av anonyma nättroll som på onlinebaserade forum agerar i syfte att skada eller manipulera en börskurs", fortsätter han.

I onsdags föll Quickbits aktie 22 procent på handelsplattformen NGM Nordic MTF efter att Affärsvärlden rapporterat om kontroversiella inslag i Quickbits personnätverk och frågetecken kring att många nyckelfunktioner hanteras av externa bolag som Quickbit formellt inte kontrollerar.

Quickbit kommunicerade på torsdagsmorgonen att verksamhet, omsättning och lönsamhet utvecklas fortsatt bra samt att "aktuella skriverier och oro i sociala media" inte har någon påverkan på bolagets affärsverksamhet. Budskapet fick aktien att återhämta sig med 29 procent.

Quickbit uppgav sig samtidigt arbeta med att inom kort publicera mer ingående beskrivningar av verksamhetens delar och process.

Quickbit behöver bli bättre på att förklara hur kassaflödet ser ut med bolagets affärsmodell, sade Quickbits ordförande Sven Hattenhauer till Nyhetsbyrån Direkt.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Quickbit - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -