British American Tobacco
Nordic Snus tappade marknadsandelar i Q3 - även Swedish Match Zyn tappade (Finwire)

2021-10-26 10:15
Nordic Snus tappade marknadsandelar under årets tredje kvartal, enligt ett pressmeddelande.

"Nordic Snus verksamhet tuffar på med stabila siffror. Vi ser att våra basprodukter fortsatt är starka på marknaden och att våra nylanserade produkter tas emot väl av konsumenterna. LD befäster sin plats på topplistan och är sjätte största snusvarumärket. Varumärket visar med andra ord på stor motståndskraft, trots prishöjningen tidigare i år samt antydan på volatilitet i samband med att pandemins effekter släpper och gränserna öppnas upp", säger vd Cormac O’Rourke.

Inom snuskategorin minskade volymerna för varumärket LD med 8,5 procent under kvartalet, medan marknaden växte 2,5 procent. Marknadsandelen minskade 0,8 procentenheter till 6,4 procent.

Volymen för Nordic Snus produkt inom produktkategorin nikotinprodukter, Nordic Spirit, steg med 14,1 procent, mot marknadens 67,3 procent. Marknadsandelen sjönk 1,1 procentenheter till 2,4 procent.

"Gällande Nordic Spirit har vi under den senaste tiden sett en enorm tillväxtresa där volymerna har ökat i snabb takt. Detta kvartal ser vi att tillväxten svalnar något vilket vi härleder till ökad konkurrens på marknaden i form av nylanserade produkter, rabattkampanjer samt en exponentiell kategoritillväxt. Trots detta ser vi att Nordic Spirit är en fortsatt stark konkurrent på marknaden med en stabil användarbas, som vi ser fram emot att fortsatt förvalta framöver."

Nordic Snus är en konkurrent till börsnoterade Swedish Match vars Zyn hade en volymtillväxt på 24,2 procent under tredje kvartalet. Marknadsandelen minskade från 25,6 till 19 procent för Zyn. Störst är Lyft, som säljs av British American Tobacco, där tillväxten var 73,6 procent med en ökad marknadsandel till 63,6 procent (61,3).

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -