JANSSON (RB)
INFO RUNT TROVÄRDIGHET VIKTIGT INFÖR NOVEMBERMÖTE (Direkt)

2022-09-30 14:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inför Riksbankens kommande räntemöte i november kommer vice riksbankschef Per Jansson att titta mer på information kring trovärdigheten för inflationsmålet och mindre på enskilda inflationsutfall.

Det sade han till journalister på fredagen.

"Jag kommer att titta först och främst på förtroendet för inflationsmålet snarare än den aktuella inflationen, även om den är en faktor som spelar roll för trovärdigheten", sade han.

Han sade att inflationen nu är hög och kommer att förbli så ett tag, först 2024 räknar Riksbanken med att inflationen stabiliserats runt 2 procent igen. Då blir enstaka inflationsutfall mindre viktiga jämfört med trovärdigheten för att Riksbanken kommer att lyckas föra tillbaka inflationen till målet.

"Viktigt i november blir om det finns tendenser till att mer långsiktiga inflationsförväntningar är på väg att utvecklas på ett ogynnsamt sätt, tendenser till att vi tappar i trovärdighet i pris- och lönebildning. De får inte sätta sig så att risken för att vi får en mer persistent inflation blir större", sade Per Jansson.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -