PROGNOS
BNP +0,7% 3 KV JMF 2 KV, +2,8% JMF 3 KV 2021 (Direkt)

2022-11-25 15:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SCB:s Nationalräkenskaper för tredje kvartalet väntas visa en BNP-utveckling i linje med den tidigare publicerade indikatorn, som visade på en överraskande hög tillväxt.

Enligt Infronts prognosenkät väntas Sveriges BNP ha ökat 0,7 procent under det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal och stigit 2,8 procent jämfört med tredje kvartalet 2021.

Detta skulle vara helt i linje med BNP-indikatorn, som alltså kom in klart högre än väntat och som visade att Sveriges BNP steg 0,7 procent. Förväntningarna inför indikatorn låg på en nedgång med 0,1 procent från kvartalet före och en uppgång med 2,5 procent jämfört med ett år tidigare.

I BNP-indikatorn publiceras inga detaljer och det är främst de som nu tilldrar sig intresse i denna ordinarie beräkning. Huvudsiffran brukar följa indikatorn relativt väl.

Swedbank varnar för att BNP-utfallet inte var lika positivt som vid första anblicken. De tror att detaljerna kommer att peka på svaghetstecken och att ökad lageruppbyggnad bidrog oväntat mycket till uppgången.

"Vi hade räknat med att den ovanligt snabba lageruppbyggnaden under inledningen av året skulle börja avta men i stället ökade både industrins och varuhandelns lager. Frågan är i vilken utsträckning ökningen är ofrivillig", skriver Swedbank i ett kundbrev.

De noterar att det inom industrin främst var lager med insatsvaror som ökade vilket kan vara en fortsatt konsekvens av flaskhalsproblem snarare än minskad efterfrågan. Å andra sidan var det varuhandelns lagerökning som stod för merparten av den ökade lageruppbyggnaden.

"Vi tolkar det som att BNP-utfallet inte var alltför positivt", skriver banken.

SCB publicerar BNP för det tredje kvartalet tisdagen den 29 november klockan 8.00.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Andreas Westermark

Infront


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -