Ränteuppgången skapar ett överskott på nyproducerade villor och lägenheter - SBAB (Finwire)

2022-11-30 07:41

Ränteuppgången skapar en väsentligt förändrad marknad för småhusproduktion, enligt SBAB Booli Housing Market Index för det tredje kvartalet.

SBAB Booli Housing Market Index (HMI) mäter hur efterfrågan på nyproducerade bostäder förhåller sig till det aktuella utbudet. I korthet innebär det att det går att mäta om det råder ett överskott eller underskott på nyproducerade bostäder.

- Vårt index pekar mot dramatiskt ändrade förutsättningar för villaproduktionen. I Stockholms län har det tidigare fleråriga underskottet på nya villor försvunnit. Vi ser också nya överskott och stora förstärkningar av tidigare överskott i flera av Sveriges större regionsstäder. Det är tydligt att den stora ränteuppgången på senare tid har slagit särskilt hårt mot efterfrågan på småhus. Höga priser på insatsfaktorer har dessutom gjort det svårt att justera ner priserna på nya hus i takt med den sjunkande efterfrågan, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i en kommentar.

Utfallet är alltså något nedslående. I Skåne- och Västra Götalands län består ett överskott av nyproducerade hyresrätter. I Stockholm råder det balans inom hyresrätter men trenden går mot ett överskott även i huvudstadsregionen.

- Det är tydligt att ränteuppgången, så här långt, har slagit betydligt hårdare mot efterfrågan på ägda bostäder jämfört med hyresrätter i våra tre storstadsområden men också för riket som helhet. Samtidigt råder, enligt vårt index, redan ett överskott på nya hyresrätter i både Skåne- och Västra Götalands län och trenden går mot överskott även i Stockholms län, säger Robert Boije.

Samtidigt har den senaste tidens kraftiga uppgång i ränteläget medfört att underskottet på nya villor i Stockholms län har försvunnit.

För bostadsrätter råder alltjämt balans mellan utbud och efterfrågan i samtliga tre storstadsområden.

I flera av Sveriges större regionsstäder har uppgången för räntorna skapat ett överskott, eller ökat på tidigare överskott, på både nyproducerade bostadsrätter och villor.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -