RÄNTOR/VALUTOR
STARKA USA-JOBBDATA BRÖT NEDÅTTREND I RÄNTOR (Direkt)

2022-12-02 16:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De senaste dagarnas tydliga nedåttrend i amerikanska räntor, och dollarns växelkurs, fick ett abrupt slut efter data på fredagen som visade att USA:s jobbmarknad var överraskande stark även i november.

Antalet sysselsatta i USA steg med 263.000 personer i november vilket visserligen var något ner från 284.000 i oktober (reviderat från 261.000), men väl över väntade 200.000. Arbetslösheten var oförändrad på 3,7 procent, vilket var väntat, men timlönerna steg 0,6 procent jämfört med i oktober och 5,1 procent jämfört med november 2021, vilket var långt över väntade +0,3 respektive 4,6 procent.

Amerikanska statspappersräntor, som sjunkit kraftig tidigare i spåren på Fed-chefen Jerome Powells kommentarer i onsdags, vände tvärt upp i framför allt kortare löptider omedelbart efter statistiken.

Tvåårsräntan steg från strax under 4,20 procent till 4,42 procent som högst, vilket dock fortsatt var väl under noteringen på cirka 4,55 procent innan Powell talade i onsdags. Tioårsräntan steg samtidigt drygt 10 punkter, till 3,63 procent som högst, vilket även det var väl under de 4,78 procent som noterades innan Fed-chefen i onsdags flaggade för att en sänkt räntehöjningstakt är möjlig i december.

James Knightley, internationell chefekonom på ING Economics, konstaterade i ett kundbrev att stark sysselsättningstillväxt och ökad löneökningstakt understryker Federal Reserves argument för att mycket mer behöver göras för att få inflationen under kontroll.

"Det har definitivt skakat marknaden, men med kvarstående recessionsoro kommer marknadsaktörer förbli skeptiska till hur länge den starka utvecklingen kan fortsätta", skrev han.

Knightley tillade dock att med tanke på Fed-ledamöternas upprepade varningar för att räntan behöver bli hög under en längre period så är det rimligt att räkna med att de hoppas på att fredagens statistik ska bli "den omskakning som krävs för att slutligen förmå marknadsaktörer att tro på Feds avsikter".

ING Economics prognos är att Fed höjer styrräntan med 50 punkter i december och i februari, och de ser potential för att åtstramningen behöver fortsätta en längre period.

Ekonomerna på Commerzbank konstaterade att statistiken visar att USA:s arbetsmarknad knappt kyls av alls, och att den fortsatt är starkare än vad Fed skulle önska.

"Fed kommer därför att fortsätta att strama åt policyn. Men efter höjningar med 375 punkter kommer de att sänka takten i räntehöjningarna", skrev Commerzbankekonomerna i ett kundbrev.

De noterade att Fed-chefen Powell i onsdags gav en tydlig indikation om att räntehöjningstakten kan sänkas till 50 punkter i december. Men det betyder inte att sluträntan därmed är uppnådd.

"Fed kommer att fortsätta att höja styrräntan nästa år för att tvinga fram en inbromsning på arbetsmarknaden. Bara när det blir tydligt kommer (Fed) att avsluta räntehöjningarna. Vi tror fortsatt att räntetoppen inte är nådd före 5,00 procent", skrev Commerzbankekonomerna.

Terminsmarknaden indikerade även efter jobbstatistiken att en räntehöjning med 50 punkter är det mest sannolika i december, även om sannolikheten för en 75-punkterhöjning ökade något, till 25 procent från strax över 20 procent tidigare.

USA-räntorna vände också svagt ner efter den initiala rusningen efter jobbstatistiken. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,36 procent medan tioårsräntan noterade 3,58 procent, jämfört med 4,31 respektive 3,60 procent vid samma tid på torsdagen.

Tidigare på fredagen visade data från Eurostat att PPI i euroområdet sjönk 2,9 procent i oktober jämfört med i september, vilket var en större nedgång än väntade -2,0 procent. Nedgången berodde dock helt på att energipriserna föll med 6,9 procent under månaden, exklusive energi steg PPI 0,5 procent jämfört med i september och med 14,0 procent jämfört med i oktober 2021.

Tyska data på morgonen visade att exporten sjönk 0,6 procent i oktober, något mer än väntade -0,3 procent. Importen sjönk samtidigt 3,7 procent, betydligt under väntade -0,4 procent, vilket dock hjälpte till att lyfta överskottet i handelsbalansen till 6,9 miljarder euro, från 3,7 miljarder i september (väntat +5,2).

I Sverige rapporterade SCB att tjänstehandeln gav ett underskott på 34 miljarder kronor under tredje kvartalet. Tjänsteexporten ökade med 25 procent jämfört med tredje kvartalet 2021 samtidigt som importen ökade 35 procent.

SCB rapporterade vidare att företagsinvesteringarna ökade 24 procent under tredje kvartalet jämfört med tredje kvartalet 2021, till 92,2 miljarder kronor, vilket dock var ner 14 procent jämfört med andra kvartalet i år.

Svenska statsobligationer steg 2-3 punkter på fredagen, tioårsräntan upp 3 punkter, till 1,73 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg 2 punkter, till 1,84 procent.

Euron stärktes knappt 3 öre mot kronan, till 10:90, medan dollarn stärktes 7 öre, till 10:41.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -