RYSSLAND
EU INFÖR PRISTAK PÅ RYSK OLJA FRÅN MÅNDAG (Direkt)

2022-12-03 18:46

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-länderna offentliggjorde på lördagen pristaket på rysk olja på 60 dollar per fat för olja som transporteras till andra länder i världen.

Samtidigt ligger EU:s tidigare beslutade egna importförbud mot rysk sjöburen råolja och ryska oljeprodukter fast.

EU:s ministerråd och kommissionen tillkännagav beslutet i pressmeddelanden.

Både pristaket och importförbudet träder i kraft den 5 december.

"G7 och alla EU-länder har fattat beslutet som kommer att slå än hårdare mot Rysslands intäkter och minska möjligheten att bedriva krig i Ukraina", sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en kommentar.

"Beslutet hjälper också att stabilisera globala energipriser och hjälper länder runt om i världen som nu drabbas av höga oljepriser", fortsatte hon.

EU:s beslut har försenats flera veckor eftersom Polen, Estland och Litauen ville sätta pristaket betydligt lägre, på 30 dollar per fat.

Beslutet innebär att europeiska företag förbjuds att försäkra, skeppa eller handla med rysk råolja överallt i världen om priset överstiger pristaket.

Försäkringsbolag från EU och Storbritannien har en marknadsandel på 95 procent när det gäller egendoms- och skadeståndsförsäkringar för alla oljetankers i världen.

Pristaket gäller inte rysk råolja som lastas på fartyg före den 5 december och lossas före den 19 januari vid destinationen.

För raffinerade ryska oljeprodukter ska ett pristak träda i kraft den 5 februari. Nivåerna har dock inte fastställts än.

Pristaksmekanismen ska ses över varannan månad för att följa med utvecklingar på marknaden. Taket kommer att sättas åtminstone 5 procent under det genomsnittliga marknadspriset för rysk olja och oljeprodukter efter data från Internationella energirådet IEA.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -