H&M
DET VÄRSTA KAN VARA ÖVER – DEUTSCHE BANK (Direkt)

2023-01-30 11:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) H&M har haft några tuffa kvartal, men nu kan det värsta vara över och saker och ting kan bara bli bättre.

Det skriver Deutsche Bank i en uppdatering efter fredagens svaga bokslutsrapport från klädkoncernen. Banken uppgraderar H&M till köp (behåll) och höjer riktkursen till 150 kronor (100), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på måndagen.

Resultaten på kort sikt kan vara under fortsatt press, som en följd av H&M:s beslut att inte höja priserna för att uppväga för högre inköpskostnader, inflation och risken för en avmattning i konsumtionen, vilket enligt Deutsche Bank har fortsatt att tynga sentimentet kring aktien.

"Vi tror emellertid att konsensus kommer att börja se en uppgraderingscykel vad gäller vinsten per aktie för helåret 2023 (och ännu viktigare för helåret 2024)", skriver banken och hänvisar till att investerarnas fokus sannolikt åter kommer att riktas mot intäktstillväxt och vändningen i marginalerna under andra halvåret.

Deutsche Bank har höjt sina estimat för H&M:s vinst per aktie med 23 procent för 2023 och med 36 procent för 2024.

Kepler Cheuvreux, som har dragit upp riktkursen för H&M till 140 kronor (130) och upprepat köprekommendationen, tror att utsikterna för H&M kan bli mycket ljusare under andra halvåret även om motvindarna kvarstår under första halvåret 2023.

"Med fortsatta förbättringar av kollektionerna tror vi att koncernen har goda möjligheter att överraska positivt", skriver Kepler Cheuvreux.

Nordea, som upprepar sin köprekommendation för H&M och riktkursen 140 kronor, tror också att starten på 2023 kommer att bli utmanande för klädkoncernen.

"De negativa faktorerna som valuta, fraktkostnader och bommullspriser håller emellertid på att lätta, så vi anser att Infronts konsensus om en 'flattish' justerad ebit-marginal, jämfört med föregående år, är för konservativt. Vi räknar med att rörelsemarginalen ökar 90 baspunkter, jämfört med föregående år, till 6,4 procent under helåret 2022/2023", skriver Nordea.

Danske Bank, som har dragit upp sin riktkurs för H&M till 127 kronor (120) och upprepar behåll.

"Med en försäljning som halvvägs in i det första kvartalet är upp 5 procent, jämfört med föregående år, och en press från externa faktorer som avtar under första halvåret och förväntas bli positiva andra halvåret, ser utsikterna för tillväxten i omsättningen och ebit goda ut för 2023", skriver Danske Bank.

H&M-aktien, som backade 4,1 procent på rapportdagen, har på måndagen vänt upp något och vid 10.45-tiden hade den stigit 0,9 procent till 129:98 kronor.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -