TOBII DYNAVOX
VD SER LJUST PÅ LÖNSAMHETSUTVECKLINGEN FRAMÖVER (Direkt)

2023-02-08 07:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tobii Dynavox, verksamt inom kommunikationshjälpmedel, ser ljust på lönsamhetsutvecklingen framöver.

Det skriver vd Fredrik Ruben i bokslutsrapporten.

Han hänvisar bland annat till amerikanska Medicares besked i december, om att man höjer ersättningsnivån för Tobii Dynavox produkter för 2023 med drygt 9 procent. Medicare står för cirka 25 procent av bolagets försäljning i USA och är normgivande för ersättningsnivån för resten av de amerikanska försäkringsbolagen, enligt Fredrik Ruben.

"Den nya nivån kommer införas successivt under 2023. Detta i kombination med att våra komponentpriser och fraktkostnader bör minska i närtid innebär att vi ser ljust på lönsamhetsutvecklingen framöver", skriver han.

Under det fjärde kvartalet fortsatte Tobii Dynavox "starka försäljningstrend". Även Europa och övriga länder visade god tillväxt, vilket var ett trendbrott jämfört med inledningen på året.

Bolagets underliggande lönsamhet fortsatte att utvecklas starkt åt rätt håll, men resultatet tyngs fortsatt av övergående kostnadsökningar för komponenter och frakt samt vissa engångsposter. Kostnaderna påverkades även av att verksamheten normaliserats efter den lägre aktivitetsnivån under pandemin, uppger Fredrik Ruben.

Fjärde kvartalets organiska tillväxt uppgick till 18 procent och bruttomarginalen 65 procent (64). Effekten av höga komponent- och fraktkostnader på bruttomarginalen var cirka 2 procentenheter, uppger bolaget.

"Huvuddelen av vår försäljning utgjordes av produkter med komponenter som köpts in till högre inköpspriser än vad vi köper för idag, vilket kommer gynna marginalutvecklingen framöver. Vi räknar även med att fraktkostnaderna kommer minska", skriver Fredrik Ruben.

Kvartalets resultat påverkades också av vissa engångskostnader, om totalt cirka 7 miljoner kronor.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Tobii Dynavox - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -