Toshiba kommer att acceptera budet från en grupp japanska bolag - Nikkei (Finwire)

2023-03-23 07:45

Det japanska konglomeratet Toshiba väntas acceptera det bud som en grupp av japanska företag, däribland Japan Industrial Partners, lagt fram. Det rapporterar Nikkei och hänvisar till uppgifter.

Beslutet antogs vid ett styrelsemöte på dagen. Förvärvet beräknas vara värt cirka 2 biljoner yen (15,3 miljarder dollar). Japan Industrial Partners väntas genomföra ett bud och ta Toshiba till en privat miljö.

Detta innebär att omstruktureringen av Toshiba också avslutas, en process som har pågått sedan 2021. Toshiba har varit inblandade i bland annat en redovisningsskandal 2015 och redovisade då gigantiska förluster inom sin amerikanska kärnkraftsverksamhet. Det klassiska bolaget, som i Sverige kanske blev mest kända för att man var tidigt ute med laptops, genomförde en nyemission 2017.

Totalt är det 20 japanska bolag som kommer att investera i konstellationen som köper ut Toshiba. CVC Capital Parnters har tidigare lagt ett misslyckat bud på den japanska bjässen. Toshiba gav då som svar att man skulle dela upp verksamheten i tre delar och på så vis påvisa värdet. Detta har senare reviderats till att verksamheten skall delas i två delar. När planen väl presenterades på en extra stämma så röstade aktieägarna ned förslaget.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -