RYSSLAND
WALL STREET JOURNAL-REPORTER GRIPEN, PÅSTÅS SPION (Direkt)

2023-03-30 10:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska finanstidningen Wall Street Journals Rysslandsreporter Evan Gertjkovitj har gripits av den federala säkerhetstjänsten FSB i staden Jekaterinburg anklagad för spionage, enligt flera ryska medier.

Den amerikanske medborgaren Evan Gertjkovitj ska vara misstänkt för att ha spionerat för den amerikanska regeringens räkning genom att ha "samlat information som är att betrakta som statshemligheter rörande ett bolag inom det ryska militärindustriella komplexet", skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax och den statliga medietjänsten Ria Novosti.

Den oberoende ryska tidningen Moscow Times, sedan den fullskaliga invasionen etablerad i Amsterdam, har via källor i Jekaterinburg bekräftat att Evan Gertjkovitj är försvunnen. Reportern var tidigare anställd av tidningen.

Lokala medier har rapporterat att Wall Street Journal-reportern befunnit sig i Jekaterinburg för att fortsätta sin bevakning av Rysslands krig i Ukraina och det i kriget aktiva legosoldatföretaget Wagner.

Wall Street Journal har inte kommenterat uppgifterna, enligt Bloomberg News.

Så sent som i tisdags publicerades en artikel som Evan Gertjkovitj bidragit med rapportering till. Artikelns rubrik var "Rysslands ekonomi tynar bort".

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -