BÖRSEN
SMÅ RÖRELSER FÖRE ÖPPNING, OX2 KÖPER I AUSTRALIEN (Direkt)

2023-03-31 08:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inför fredagens öppning såg Stockholmsbörsen ut att börja handeln med små indexrörelser, efter att New York-börserna noterat lätta uppgångar kvällen före.

Finanssektorn gick svagt i USA på torsdagen sedan landets president Joe Biden uppmanat federala myndigheter att ta krafttag för att skydda banksystemet. Som helhet vände dock USA-börserna till plus mot slutet av dagen.

Omkring klockan 8.30 indikerade handeln på IG en öppning marginellt uppåt för Stockholmsbörsen. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 var samtidigt upp 0,1 procent vardera.

På torsdagskvällen steg USA-börserna lätt och vid stängning hade S&P 500 stärkts 0,6 procent. Räknat från Stockholmbörsens stängning på torsdagen noterade indexet en uppgång på marginella 0,1 procent.

Även Asienbörserna har under morgonen handlats högre, framför allt Hongkong som lyftes av att e-handlaren JD.com ska göra som rivalen Alibaba och dela upp verksamheten.

Bland morgonens nyheter märks att OX2 förvärvar det australiensiska bolaget Esco Pacific för motsvarande 872 miljoner kronor. Företaget har en projektutvecklingsportfölj på totalt 1.420 megawatt varav 1.220 MW är solkraft och resterande 200 MW är energilagring. Köpet väntas enligt OX2 bidra positivt till resultatet från 2024.

Egetis Therapeutics bekräftade på torsdagseftermiddagen att bolaget för samtal med externa parter om ett möjligt bud. Enligt ABG Sundal Collier finns potential för ett bud på 18 kronor per aktie. Aktien stängde på torsdagen vid 7:02 kronor.

Peab har fått två kontrakt om vägunderhåll för Trafikverket värda totalt 360 miljoner kronor.

Medicinteknikbolaget Coala Life har redovisat en omsättningsökning till 9,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, att jämföra med 1 miljon motsvarande kvartal året före. Förlusten på rörelseresultatnivån mer än halverades till 46,1 miljoner kronor.

Hansa Biopharma skriver i ett pressmeddelande att bolaget slutfört rekryteringen till sin fas 2-studie av imlifidase för GBS, och att man hoppas kunna publicera tidigare data under andra halvåret i år.

Forskningsbolagen Hamlet Pharma och Selectimmune, båda noterade på Spotlight, ska gå samman genom att Hamlet Pharma absorberar Selectimmune och det sistnämnda bolagets ägare får 0,8 aktier i Hamlet Pharma för varje Selectimmune-aktie.

På rekommendationsfronten har H&M efter sin rapport av Nordea fått en höjd riktkurs till 160 kronor, från tidigare 140, med upprepad köprekommendation. DNB Markets har också höjt sin riktkurs för klädbolaget, till 155 kronor från 135, och Barclays har dragit upp sin riktkurs till 160 kronor (140). Deutsche Bank har höjt riktkursen till 160 kronor (150) och JP Morgan till 110 kronor (95).

På fredagen är det premiär på Nasdaq First North för teknikföretaget Ranlos, som utvecklat ett mätsystem för att testa antennsystem och trådlös uppkoppling. Inför noteringen gjordes en emission på 15 miljoner kronor, med teckningskurs 25 kronor per aktie, som tecknades till 218 procent.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


RanLOS B - I dag

{point.key}

Alibaba Group ADR - I dag

{point.key}

DNB Bank - I dag

{point.key}

Egetis Therapeutics - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Hansa Biopharma - I dag

{point.key}

JP Morgan Chase & Co - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

OX2 - I dag

{point.key}

Peab B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -