Staten och apoteken ska vara skyldiga att ta emot kontanter - Batra (Finwire)

2023-03-31 08:06

Staten och apoteken måste kunna ta emot kontanter. Det skriver den särskilda utredaren Anna Kinberg Batra om Betalningsutredningens slutbetänkande i ett inlägg på DN Debatt.

De digitala systemen är sårbara och alla har inte tillgång till dessa, menar hon.

"Statsmakten kan inte skjuta över ansvaret på privata aktörer. Den som vill betala för mediciner eller göra sig fri från skuld mot staten måste kunna göra det med sedlar och mynt."

Hon menar vidare att staten måste ta ett större ansvar när alltmer av kronor är digitala.

Kinberg Batra lyfter upp att det privata näringslivet skapat mängder med tjänster som underlättar vardagen för människor.

"Alla måste kunna betala i Sverige, digitalt eller fysiskt, såväl i vardagen som i kris, vid höjd beredskap och ytterst i krig. Det kan inte alla i dag. Därför behövs både digitala och kontanta betalningar, och båda måste vara säkra och effektiva", uppger hon.

Utredningen slår fast tre saker som måste förändras. Fler måste få tillgång till digitala betalningar. Hon nämner här att Sverige är ett få länder som saknar statlig e-legitimation på högsta säkerhetsnivå. Den EU-rätt som redan ger tillgång till betalkonto med grundläggande funktioner behöver tillämpas och följas upp bättre i Sverige.

För det andra behöver Sverige säkra digitala betalningar då digitala betalningssystem i flera delar är samhällskritisk infrastruktur. Detta måste staten ta större ansvar för.

"Både genom att själv ta ansvar för till exempel säker e-legitimation, och genom att ställa krav på privata aktörer som utför viktiga uppgifter", skriver Anna Kinberg Batra. Hon pekar på att Swish som förmedlade över 900 miljoner transaktioner förra året inte står under direkt tillsyn av Finansinspektionen. Anna Kinberg Batra vill också se att staten garanterar att kunna tillhandahålla offlinebetalningar vid kris och höjd beredskap i fysiska butiker som säljer livsnödvändiga varor.

För det tredje behövs fortfarande kontanter, och då inte minst ur beredskapssynpunkt.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -