Vita huset rekommenderar skärpta regler för medelstora banker (Finwire)

2023-03-31 07:38

Vita huset vill skärpa reglerna för översynen av medelstora banker efter kollapsen i Silicon Valley Bank och Signature Bank. Som ett led i detta rekommenderar man bland annat återinförande av tidigare regler som gällde för banker med 100-250 miljoner dollar i tillgångar, enligt ett pressmeddelande.

De skärpta reglerna fanns i Dodd-Frank Act som implementerades efter finanskrisen, men togs därefter bort av tidigare Trumpadministrationen.

Den nuvarande Bidenadministrationen vill nu återkalla ändringen vilket skulle innebära tuffare kapital- och likviditetskrav. Därutöver vill man se åtgärder för att stärka stresstesterna vilka bedömer en banks förmåga att klara av en potentiellt allvarlig nedgång.

Administrationen vill också att oavslutade regler i Dodd-Frank Act slutförs. Detta gäller särskilt bestämmelser för att begränsa kompensationspaket som kan uppmuntra till överdrivet risktagande.

Det ska ha funnits cirka 20 banker i USA med tillgångar på 100-250 miljarder dollar vid utgången av 2022, enligt Federal Financial Institutions Examination Council.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -