THEDÉEN
VIKTIG FORTS KREDITGIVNING TILL LIVSKRAFTIGA FÖRETAG (Direkt)

2023-06-01 12:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Storbankerna i Sverige har ett gott utgångsläge, de är välkapitaliserade och de uppfyller med råge de kapitalkrav som finns, och det är väldigt viktig att man värnar det goda utgångsläget. Men det finns också risker i systemet.

Det sade riksbankschefen Erik Thedéen vid en pressträff med anledning av den finansiella stabilitetsrapporten på torsdagen.

"Därför tycker vi att det är viktigt att bankerna i Sverige är återhållsamma med stora utdelningar och aktieåterköp", sade han.

Erik Thedéen sade vidare att det i ett läge med svagare ekonomisk utveckling och ökade risker i det finansiella systemet finns en risk för att bankerna blir "överdrivet återhållsamma" med sin kreditgivning.

"Det vore olyckligt. Därför skriver vi i rapporten att det är viktigt att de upprätthåller försörjningen av krediter till livskraftiga företag. Och en förutsättning för det är ju att man har mycket kapital och likviditet", sade han.

Riksbankschefen betonade vikten av att kreditförsörjningen fortsätter för just livskraftiga företag, och att bankerna samtidigt ställer krav, inte minst på kommersiella fastighetsföretag, att vidta åtgärder så att de får en balansräkning som motiverar att de kan ta lån i en bank eller på obligationsmarknaden.

"Här finns en relation mellan banker och fastighetsföretag som är viktig… det är viktigt att vi nu inte får en onödig åtstramning av kreditgivningen från bankerna, för de ska vara en del av lösningen och inte addera till problemen", sade han.

Erik Thedéen påpekade att banker inte bör ta problem i enskilda företag som intäkt för att strypa krediterna till alla bolag.

"Då får vi spridningseffekter. Och det är därför det är så viktigt för oss som centralbank att peka på systemperspektivet", sade han.

Enligt Erik Thedéen syns det i dag väldigt få tecken på att bankerna stramar åt kreditgivningen.

"Det är en sak att kreditefterfrågan minskar, det gör den ju… men det finns få indikationer i Sverige där det sker en kreditåtstramning", sade han.

Riksbankschefen ser därmed inte några skäl till att en stramare kreditgivning ska begränsa Riksbankens möjligheter att höja styrräntan ytterligare vid behov.

"Jag ser inte det… det som påverkar de svaga bolagen – där är styrräntan en ganska liten del", sade han.

På en fråga om SBB svarade Riksbankschefen att han inte kommenterar enskilda bolag, men tillade att Riksbanken har "bra koll på fastighetssektorn".

Beträffande om den tidigare lågräntemiljön har bidragit till att bygga upp de risker Riksbanken nu ser svarade Erik Thedéen att Riksbanken sedan länge har varnat för sådana risker och även tryckt på för åtgärder för att mildra riskerna.

"Men jag tycker att man ska vara öppen med att konstatera att den här lågräntemiljön utsatte systemet för risker. Och kanske, och det tycker jag inte träffar framför allt Riksbanken, kanske var debatten lite för naiv om vilka risker vi faktiskt byggde upp under den tiden", sade han.

"Riksbanken varnade väldigt tydligt för detta, men det var kanske inte alla som varnade lika tydligt", fortsatte riksbankschefen.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -