Ej godkända företag kan få sälja cancerläkemedel till USA för att minska brist (Finwire)

2023-06-02 08:38

FDA överväger tillfällig import av cancerläkemedel från icke godkända företag för att minska bristen i USA, skriver CNBC. FDA kommer dock noga att kontrollera de företag som får godkänt att sälja.

Bristen på cellgifterna cisplatin och carboplatin har tvingat vissa sjukhus att ransonera läkemedlen genom att minska doserna för att utöka tillgången och prioritera patienter som skulle ha störst nytta av behandlingen. Intas Pharmaceuticals, en av de största tillverkarna av dessa läkemedel, stängde tillfälligt ned produktionen och det är inte klart när företaget kommer att återuppta tillverkningen.

Enligt National Cancer Institute är upp till 20 procent av cancerpatienterna beroende av platinabaserade kemoterapier som cisplatin och karboplatin för sin behandling.

Cancerläkare säger att bristen är en nationell nödsituation och att det råder brist på minst 14 cancerläkemedel i landet.

American Society of Clinical Oncology förväntar sig att bristen kommer att fortsätta fram till juni men sedan avta, särskilt om FDA lyfter importbegränsningarna.

FDA har tidigare vidtagit liknande åtgärder för att lätta på importrestriktionerna i samband med läkemedelsbrist. Sommaren 2022 tillät FDA import av modersmjölksersättning från icke godkända tillverkare när det rådde allvarlig brist på modersmjölksersättning i USA.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -