FASTIGHETER
STORA UPPGÅNGAR I SEKTORN – SBB RUSAR (Direkt)

2023-06-02 11:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flera fastighetsbolag går väldigt starkt på börsen under fredagsförmiddagen efter en period då sektorn pressats hårt av oron kring SBB. En fastighetsanalytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med ser flera saker som ger stöd åt sektorn, "för dagen i alla fall".

Just SBB, som länge varit i stormens öga, rusar cirka 25 procent under förmiddagen. Uppgifter från Bloomberg gör gällande att SBB och Brookfield för försäljningssamtal, något analytikern pekar på som en bidragande faktor till lättnaden i sektorn generellt och för SBB specifikt.

"Men det är många grejer i nyhetsflödet som man skulle kunna peka på", säger analytikern och nämner lösningen med det amerikanska skuldtaket och den sjunkande inflation i Europa som faktorer som bidrar till fredagens uppgång.

"Sedan är det en nedtryckt bas naturligtvis. Fastigheter har gått jättedåligt jämfört med index också och det hjälper till."

I sektorn noteras vidare att fastighetsinvesteraren Nrep, genom sin verksamhet inom samhällsfastigheter, köpt 22 äldreboendefastigheter till ett värde av knappt fem miljarder kronor av Vectura Fastigheter.

Just samhällsfastigheter är något som även SBB sitter på, och något som bolaget överväger att sälja. En affär i den trögrörliga fastighetsmarknaden tolkas även det som positivt, uppger analytikern.

"Transaktionsvolymenen är ned kraftigt i år, och det hjälper att vi ser att affärer faktiskt sker", säger han.

Andra fastighetsbolag som går starkt under fredagen är Castellum, där Nordea har återupptagit bevakning med en köprekommendation, som stiger 7,5 procent.

Även Corem och Nyfosa, där insynsköp rapporterats under fredagen, lyfter tydligt, upp 9,0 respektive 8,3 procent. Balder var upp nära 10 procent.

"Generellt har hela sektorn blivit så extremt mycket mer volatil är min känsla", säger analytikern.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt AB


Castellum - I dag

{point.key}

Fast. Balder B - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Nyfosa - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -