RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR SVAGT UPP INFÖR JOBBRAPPORT (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna pekar svagt uppåt efter att den amerikanska kongressens senat tidigt på fredagsmorgonen godkänt överenskommelsen om skuldtaket med röstsiffrorna 63-36. Dollarn handlas något svagare mot både yen och euro.
Nu skickas lagförslaget till president Joe Biden för underskrift. Han sade i en kommentar efter senatens omröstning att skuldtaksavtalet är en stor seger för USA:s ekonomi och det amerikanska folket. Biden tillade att han ser fram emot att signera lagförslaget så snart som möjligt och tala direkt till landets befolkning på fredagen.
Med hotet om "default" undanröjt riktas blickarna mot Federal Reserve och investerare räknar nu med att Federal Reserve pausar sina räntehöjningar i juni.
På torsdagskvällen sade Fed-chefen i Philadelphia, Patrick Harker, att han anser att den amerikanska centralbanken bör avstå från att höja styrräntan i samband med juni-mötet.
"Jag tycker att vi borde pausa, för en paus signalerar att vi kommer att hålla räntan för ett tag, vilket vi kanske gör. Vi borde åtminstone hoppa över en höjning vid nästa möte, och låta dessa saker (nuvarande räntenivåer, reds anm.) ha sin effekt i den utsträckning det går på egen hand, innan vi överväger att höja ytterligare", sade han under ett virtuellt evenemang på torsdagen, enligt Bloomberg News.
Fredagens huvudnummer blir eftermiddagens jobbrapport, som väntas visa att sysselsättningen ökade med 190.000 personer i maj, att arbetslösheten steg till 3,5 procent och att lönerna ökade med 0,3 procent från månaden före, ned från 0,5 procent i april.
Goldman Sachs räknar med lite färre nya jobb, 175.000, och skriver i ett kundbrev att jobbtillväxten tenderar att mattas av i maj när arbetsmarknaden stramas åt och pekar på maj 2019 när den dämpades till 67.000 nya jobb.
"Vi tror att denna tendens speglar den minskade tillgängligheten på arbetskraft sent på våren, före ankomsten av den unga sommararbetskraften under juni och juli", skriver de och tillägger att mer tillförlitliga "Big Data"-indikatorer också tyder på en avmattning i jobbtillväxten i maj.
En motverkande positiv faktor är att säsongsfaktorer i maj har utvecklats positivt på senare år, enligt investmentbanken, som bedömer att arbetslösheten låg stilla på 3,4 procent.
Deras prognos för lönetillväxten är också under konsensus, +0,25 procent, vilket speglar negativa kalendereffekter och avtagande lönetryck.
Asiatiska börser steg överlag på fredagen ledda av kinesiska techaktier, japanska räntor är stabila och yenen marginellt starkare mot dollarn.
Chefen för Bank of Japan, Kazuo Ueda, sade på fredagen att trendinflationen i Japan sannolikt kommer att stiga framöver men det kommer att ta tid och det går inte att sätta någon rigid tidsram för när prismålet kommer att nås.
Han sade att en alltför tidig åtstramning av penningpolitiken skulle kunna skada även företag som är i god form och kanske försvaga ekonomins potential. Om man tålmodigt behåller den lätta penningpolitiken skulle det höja Japans tillväxtpotential på lång sikt.
I Australien har Australia Fair Work Commission beslutat att lågavlönade ska få lönehöjningar på 5,75 procent i stöd för att motverka inflationen. Om kring 25 procent av landets arbetskraft berörs.
Ekonomer hade räknat med en höjning på 7 procent, enligt tidningen Wall Street Journal.
Enligt Australia Fair Work Commission kommer höjningen endast att få en liten påverkan på den totala lönetillväxten under 2023-2024 och inte leda till någon löne-prisspiral.
På valutamarknaden handlas dollarn nu runt 138:7 mot yenen, medan euron har stärkts en aning till 1:077 mot dollarn.
Kronan är 8 öre starkare mot dollarn och 4 öre starkare mot euron än vid svensk stängning i går.
Fredagens europeiska makroagenda är rätt tunn, med fransk industriproduktion som en av få punkter, medan SCB publicerar bytesbalansen och utrikeshandeln med tjänster för första kvartalet klockan 8.00.
fredag kl 6.00 (torsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:7780 (10:8579) EUR/USD 1:0766 (1:0727)
EUR/SEK 11:6060 (11:6469) USD/JPY 138:74 (138:93)
Jp obl 2 -0,06 (-0,06) Jp obl 10 0,42 (0,42)
Ty obl 2 2,71 (2,71) Ty obl 10 2,25 (2,25)
US obl 2 4,35 (4,38) US obl 10 3,61 (3,59)
Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt