NORDEN
BLANDAD UTVECKLING, KÖPENHAMN HÖLL STÄNGT, VINX30 -0,2% (Direkt)

2023-06-05 17:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i Norden var blandade på måndagen och samlingsindexet Vinx 30 var ned 0,2 procent till 1.373.

Oslobörsen steg en halv procent till 1.108, men tyngdes av tankerrederier och oljeservicebolag. Rederierna Frontline och Hafnia föll 6,4 respektive 4,8 procent, medan oljeservicebolagen PGS och TGS var ned 3,7 samt 0,8 procent.

Oljejätten Equinor stärktes 2 procent, samtidigt som Brentoljan var upp runt procenten. Sektorkollegan Aker BP:s utveckling var svagare med en uppgång på 0,2 procent. Bolaget meddelade att det kan emittera obligationer denominerade i dollar. Ytterligare en nyhet var att Stortinget godkänt Aker BP:s planer för utveckling och drift för Yggdrasil-området och Fenris samt vidareutveckling av Valhall.

Halvledarbolaget Nordic Semiconductor gick upp 3,1 procent efter att Arctic höjt sin rekommendation till köp. Analyshuset uppgav att det finns en god chans att Nordic Semiconductor levererar en tillväxt under det tredje och fjärde kvartalet i år.

Finska Stora Enso köprekommenderades i Dagens industri. Bolaget har genomgått en stor förändring det senaste årtiondet, där bara tillgångarna motiverar nästa hela börsvärdet. Med sin storlek kan skogsbolaget behålla sin position som marknadsledare, skrev tidningen. Aktien toppade Helsingforsbörsens storbolagsindex OMXH25 efter en uppgång på 1,7 procent.

Indexet var samtidigt oförändrat vid 4.600.

Bland förlorarna i indexet fanns konsultbolaget Tietoevry och Kone, som båda tappade över en procent. Däcktillverkaren Nokiaan Renkaat låg strax bakom med en nedgång på 0,9 procent.

Köpenhamnsbörsen höll stängt.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Aker BP - I dag

{point.key}

Equinor - I dag

{point.key}

Frontline - I dag

{point.key}

KONE Oyj - I dag

{point.key}

Nordic Semiconductor - I dag

{point.key}

PGS - I dag

{point.key}

Stora Enso R - I dag

{point.key}

TGS - I dag

{point.key}

TietoEVRY Oyj - I dag

{point.key}

Nokian Renkaat Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -