Embracer Group
Embracer aviserar omfattande omstruktureringsprogram (uppdatering) (Finwire)

2023-06-13 08:26

(fem nedersta stycken)

Gamingbolaget Embracer tillkännager ett omstrukureringsprogram som väntas bland annat minska kapitalutgifter och omkostnader. Programmet implementeras omgående. Därutöver aviserar bolaget tillsättning av ny interim operativ chef och en ny interim strategichef. Det framgår av två separata pressmeddelanden.

Omstruktureringsprogrammet innehåller en rad åtgärder, däribland nedläggning av studios och pågående spelutvecklingsprojekt som ännu inte annonserats, skapandet av en mer centraliserad process för granskning av spelinvesteringar och utveckling, samt konsolidering av bolag och verksamheter. Bolaget kommer också att öka den externa finansieringen av internt utvecklade högbudgetspel.

Programmet väntas minska kapitalutgifterna med minst 2,9 miljarder kronor tills räkenskapsåret 2024/25, jämfört med en årstakt om 7,9 miljarder kronor i fjärde kvartalet räkenskapsåret 2022/23.

Vidare väntas programmet också sänka omkostnader med minst 10 procent, eller minst 0,8 miljarder kronor på en årlig basis, jämfört med årstakten i fjärde kvartalet 2022/23. Programmet förväntas vara fullt implementerat 1 oktober 2023, och minska omkostnaderna med 0,4 miljarder under räkenskapsåret 2023/24.

Embracer uppskattar att programmet kommer minska nettoskulden, som uppgick till 15,6 miljarder kronor per utgången av mars i år, till att vara 10 miljarder kronor den 31 mars 2024.

Bolaget förväntar sig att programmet har en neutral påverkan på justerat ebit för räkenskapsåret 2023/24, och den tidigare angivna prognosen på 7-9 miljarder kronor upprepas.

Vad gäller utnämningen av nya chefer rör det sig om Matthew Karch som ny interim operativ chef och Phil Rogers som ny interim strategichef. Karch är idag vd för operativa gruppen Saber Interactive, en roll som han nu lämnar, och Rogers vd för operativa gruppen Crystal Dynamics - Eidos, en roll som han fortsätter ha vid sidan av nya interimrollen.

Embracers vd Lars Wingefors har också skrivit ett öppet brev med anledning av omstruktureringen. Han uppger att programmet kommer att omvandla bolaget från sitt nuvarande läge, där man är tungt investerade, till en verksamhet som genererar starkt kassaflöde redan i år. Programmet kommer också minska nettoskulden avsevärt, påpekar Wingefors.

"Verkligheten är den att ju snabbare vi agerar, desto snabbare kommer vi ut som ett starkare företag", skriver Lars Wingefors om åtgärderna.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se



redaktion@finwire.org
© Copyright

Embracer Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -